Decennia lang heerste het idee dat cholesterol uit voeding het gehalte aan cholesterol in het lichaam dusdanig zou verhogen, dat op den duur aderverkalking kon ontstaan, met hartaanvallen en beroertes tot gevolg. Maar toen die veronderstelde causaliteit naar het land der fabelen werd verwezen en duidelijk werd dat het lichaam zelf de aanmaak van cholesterol regelt, kreeg het ei weer respect terug.
Bloedbaan
Cholesterol is een onmisbare bouwsteen (van celwanden) en grondstof (voor onder andere hormonen en vitamine D). Het cholesterolmetabolisme is, evenals dat van de andere vetstoffen, heel gecompliceerd en de hoeveelheden die aangemaakt en gebruikt worden variëren per persoon. Omdat vetten niet oplossen in water maar wel vervoerd moeten worden door (waterig) bloed, wordt cholesterol verpakt in lipoproteïnen, met namen als HDL en LDL en de varianten daarvan. Die bolletjes eiwitten met vetvulling dobberen door de bloedbaan naar alle uithoeken. Receptoren vangen ze op en halen het vet eruit. Het is een duizelingwekkend vernuftig systeem.
Wie te veel cholesterol in zijn bloed heeft, krijgt van de dokter statines. Of is zo verstandig om zijn voeding aan te passen, want het onder controle houden van het cholesterolpeil kan meestal heel goed zonder medicijnen. Hart- en vaatziekten mogen dan nog altijd één van de grootste doodsoorzaak zijn, de rol van cholesterol uit eieren daarin is verwaarloosbaar. Niettemin is een hoog LDL-gehalte, waar het ook vandaan komt, volgens de statistieken een factor in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Wie genetisch of om een andere reden gevoelig is voor hoog cholesterol, met name diabetespatiënten, moet oppassen.
Comeback
Het ei maakte een echte comeback. Vooral toen duidelijk werd dat niet de cholesterol uit voeding de aanjager van het cholesterolniveau in het lichaam is, maar verzadigd vet en (snelle) koolhydraten zoals suiker. Dat leidde tot een verschuiving in eetgewoonten: minder suiker en vlees. En aangezien eieren een zeer nutriënt- en eiwitrijk voedingsmiddel zijn en bovendien voordelig, gemakkelijk te bereiden en verzadigend zijn, was die comeback ook heel welkom.
Maar net nu het tot iedereen begon door te dringen dat het ei weer mag, verschijnt er in het gerespecteerde vakblad JAMA een studie waarin als het ware in hoger beroep de vrijspraak wordt teruggedraaid. Epidemiologen van het Department of Preventive Medicine van de Northwestern University in De Verenigde Staten analyseerden gegevens van een zestal langlopende onderzoekscohorten, met data van een kleine 30.000 Amerikaanse deelnemers over een periode van 17 jaar.
Significant
Ze zagen een bescheiden, doch significant en lineair verband tussen de inname van cholesterol, onder meer uit eieren, en het vóórkomen van cardiovasculaire ziekten en dood door alle oorzaken. Hoe meer cholesterol in de voeding, hoe groter het risico. Belangrijke constatering was ook dat die invloed van cholesterol los staat van de hoeveelheid verzadigd vet en de kwaliteit van de voeding.
In een redactioneel in JAMA wordt de kwaliteit van het onderzoek geprezen. Vooral het lineaire verband tussen dosis en risico wordt alarmerend genoemd. Ook opmerkelijk, volgens het commentaar, is dat het aanhouden van een gezond eetpatroon, zoals het Mediterrane, geen compenserend effect heeft.
Sceptisch
Het onderzoek kon al snel rekenen op een sceptisch ontvangst. De enorme berg onderzoek van de laatste jaren heeft geen causaal verband tussen cholesterol en de twee eindpunten kunnen aantonen, beweert Harvard-onderzoeker Frank Hu in een reactie. De gezaghebbende Harvard T.H. Chan School of Public Health was een van de belangrijkste wetenschappelijke instellingen die afstapte van het oude dogma en eieren het voordeel van de twijfel gaf. En zal daar door deze studie niet anders gaan denken.
De website DietDoctor legt de achillishiel van het onderzoek bloot. “Oppervlakkig gezien lijkt het een indrukwekkende studie. Met een groot cohort, langdurige follow-up en belangrijke eindpunten (…). Maar als we dieper kijken, zien we dat de deelnemers slechts één vragenlijst over hun eetgewoonte in al die jaren hebben ingevuld. Dat is alles. Eén peiling om voedingsgewoonten in te schatten in de 17 jaar die het onderzoek omvat,” aldus de Zweedse website, die daarmee constateert dat dit een slecht onderzoek is.
Gefilterd
Epidemiologisch onderzoek zoals dit is de laatste tijd sterk bekritiseerd. De klacht was altijd al dat statistische analyses geen causaal verband kunnen aantonen. Vaak worden de gegevens dusdanig gefilterd en uitgeperst, dat een minimaal resultaat significant kan worden genoemd. Het grootste bezwaar is dat, zoals ook in dit geval, het onmogelijk is om op basis van een enkele food questionnaire iets zinnigs te kunnen zeggen over de daadwerkelijke eetgewoonten en leefstijl van een deelnemer. In de eerste plaats worden die vragenlijsten niet goed ingevuld, in de tweede plaats is onbekend hoe die eetgewoonten veranderen.
De neutralere en mildere reacties, zoals die in Science Daily, wijzen erop dat de consensus over cholesterol uit eieren dan misschien wel veranderd is, maar dat er nog altijd lichte verdenkingen bestaan. Daar zet dit onderzoek een lampje op. Daarom kan het misschien toch geen kwaad om niet te overdrijven met eieren. In een gevarieerd gezond dieet, met producten zoals groenten en granen (havermout!) die het LDL verlagen, kan het helemaal geen kwaad om per week een aantal eieren te eten. Dat is misschien geen heel urgent advies, want wie eet er nou iedere dag drie eieren?
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank #22, ik begrijp je bezorgdheid, maar dat is een heel ander onderwerp, ik zou het niet weten. Het gaat er mij om dat eieren best gezond kunnen zijn.
Joep Goossens : wat gebeurt er met de wereld als die (bio industrie) kippen (alleen maar) gevoerd worden met GM voeding uit zwaar bespoten plantages die het oerwoud/ lokale landbouw vervangen hebben.... wat is de invloed daarvan op de kwaliteit van die eieren? Ik PROEF het verschil zelfs! En dat is echt niet subjectief.... (ga vol overtuiging de double blind test aan). Bedankt Cargill en Monsanto, voor al die 'goedkope' weldaden.
Wat gebeurt er als je 3 eieren per dag eet?
1 Ei geeft 180 mg Cholesterol, terwijl je lever 1000 à 2000 mg cholesterol produceert. Eet je meer eieren, dan gaat de lever minder cholesterol produceren als je lever tenminste gezond is.
Naast wat cholesterol moet je de vitamine A, E, B6 et B12, thiamine, riboflavine, folate, ijzer, phosphore, magnesium, selenium en nog veel meer niet vergeten. In welke andere producten vind je die?
Bron (F): Santé Nutrition.
Runa Hellinga : er is een causaal verband tussen het JD en de (ongeveer) hoogste levensverwachting ter wereld. Wat Dick Veerman / Tiny ook mogen beweren dat gerichte voeding met bepaalde nutriënten geconcentreerd er niet toe doet (of bedoelde je dat niet zo Dick?). Daarbij komt dat levensverwachting niet de enige factor is. Zoals de lage incidentie van borstkanker - toegeschreven aan jodium - het hogere IQ - ook toegeschreven aan jodium en Omega 3 uit eveneens zeevruchten - …. gezond oud worden.
Welke rol eieren hierin spelen is onduidelijk (NEGATIEF LIJKT DIE NIET TE ZIJN). Ga maar gewoon uit van het totale JD... met al haar ingrediënten.... inclusief gember, mierikswortel, paddenstoelen, knoflook, gefermenteerde producten enzo…. dan kan je haast niet mis zitten.... al zijn bepaalde elementen van dat dieet misschien (waarschijnlijk zelfs) voor verbetering vatbaar.... zoals het gebruik van witte tarwe(rijst)noedels... (maar hetzelfde geldt ook voor het MD met het - vaak relatief matig - gebruik van witbrood... de MD landen waar veel meer witbrood gebruikt wordt springen er veel minder uit)
Eh, Japanners, misschien? De hoogste eierconsumptie ter wereld, met 320 eieren per persoon per jaar. Dat is misschien niet drie eieren per dag, maar toch. En een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld. Mij hoor je niet zeggen dat er een causaal verband is,