Camperverhuurbedrijf SHAREaCAMPER bracht voor wijntoeristen de gemiddelde wijnprijs in kaart in 65 landen.

Logisch, want hun klanten blijken steeds vaker te kamperen of overnachten op een wijngoed.

Voor het samenstellen van de index ging het verhuurbedrijf uit van de gemiddelde prijs van rode en witte wijn van lokaal geproduceerde- en een aantal goed verkrijgbare importwijnen. Prijzen in grote supermarkten, wijnhuizen en hotels werden in de index verwerkt. De prijs van wijn is afhankelijk van verschillende factoren. Accijnzen, handel met lokale wijnboeren en het soort wijn zijn bijvoorbeeld van invloed. De hoeveelheid wijn die een land produceert, blijkt geen factor van invloed.

Voor een lokaal geproduceerde wijn is de Nederlander gemiddeld €13,60 kwijt, voor een geïmporteerde wijn €10,72
Nepal
Uit de Wijnprijsindex blijkt dat je voor de goedkoopste lokaal geproduceerde wijn in Nepal moet zijn. Daar kost 750ml lokale wijn €4,63 - er wordt daar echter maar heel weinig wijn geproduceerd. De gemiddeld goedkoopste importwijn koop je in Zuid-Afrika, waar je €5,43 voor een fles neertelt.

De Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Malediven, Israël en Zuid-Korea zijn volgens de lijst de duurste landen. In Israël betaal je weliswaar €40,48 voor een fles import wijn, maar zijn ook lokaal geproduceerde wijnen te koop voor gemiddeld €13,50. De andere landen in de top-5 produceren geen eigen wijn.

De vijf goedkoopste landen zijn Paraguay, Servië, Tsjechië, Argentinië en Panama. In Paraguay betaal je gemiddeld €5,25 voor een lokaal geproduceerde en €8,25 voor een geïmporteerde wijn.

Nederland
Nederland vinden we terug in het midden van de Wijnprijsindex, op de 27e plaats. Voor een lokaal geproduceerde wijn is de Nederlander gemiddeld €13,60 kwijt, voor een geïmporteerde wijn €10,72, ook al rekenen we in de supermarkt veel minder af omdat we niet de gemiddelde prijs van verschillende flessen wijn, maar vooral veel flessen in het lagere prijssegment kopen. De gemiddelde prijs van de verschillende flessen laat Nederland nét na landen als Frankrijk, China en het Verenigd Koninkrijk eindigen.

Dit artikel afdrukken