Het blijft schipperen in de horeca: wel of geen vlees? De Burgermeester, Amsterdams hipste hamburgertent, lost het listig op. Ze verkopen gewoon burgers in alle soorten en maten. Sommige met vlees, andere zonder. Allemaal met hun eigen garnering en compositie. Je kiest niet voor vlees, maar voor de smaak waar je zin in hebt.

Zo te zien slaat het aan. Op een doordeweekse woensdag rond etenstijd zijn alle tafeltjes bezet en staat er ook nog eens een rij voor de afhaalbalie.
‘Wat McDonalds kan, dat kunnen wij veel beter’, moeten ze gedacht hebben bij de Burgermeester. Met maar liefst drie winkels in Amsterdam bedienen ze het jonge, stadse publiek dat ook wel eens in een burger wil happen. De zaak is strak ingericht, met grijze formica tafels en rode bankjes en stoelen. Vanaf alle wanden staren witte koeien (ras Blonde d’Acquitaine) je aan.
Als je vlees eet, kijk het beest dan ook maar recht in zijn ogen, lijkt de boodschap.

Draait het dus om herkenbaarheid? Als Van Kampen bij de afgiftebalie informeert of het vlees biologisch is en waar het vandaan komt, krijgt ze een wat omzichtig verhaal. “Biologisch”, zo meent de jongen achter de kassa, “is eigenlijk een commercieel marketing-dingetje. Dit vlees is - zeg maar – een ‘soort van’ biologisch. Het komt van een boerderij ergens in Nederland. “ Veel preciezer wordt het niet.
Veerman vroeg er aan tafel naar. De bediening meende dat de koe op Texel had gewoond. Nee, later bleek ‘ergens in Nederland’ Elst te zijn. Jammer van het ‘verhaal’ en die mooie foto’s. Ons welwillende geloof vertrok sneller dan God uit Jorwerd. Naar de rest vroegen we maar niet meer. Het was te druk en hadden het gevoel dat niet meer tot inkeer konden worden gebracht. Toch meldt de menukaart trots: ‘Burgermeester is behalve lekker ook verantwoord’. ‘Duidelijke afspraken met leveranciers maken het mogelijk om een constante kwaliteit te bieden met seizoensgebonden producten, waarbij tevens rekening wordt gehouden met een verantwoorde afkomst.’ Zo lusten we er nog wel eentje. “Ook McDonalds maakt vreselijk duidelijke afspraken met zijn leveranciers”, bromt Veerman. Maar, eerlijk is eerlijk, je kunt bij de Burgermeester prima terecht voor een verse, smakelijke en betaalbare hap. Ook over het afval is nagedacht. De afhaalburgers worden verpakt in een papiertje en in een bruin tasje van kringlooppapier. Het ziet er in eko uit en er komt geen piepschuim en geen plastic aan te pas.

Om zoveel mogelijk variatie te kunnen proeven, kiezen we voor het mini-trio. Uit het keur van 10 soorten burgers, krijg je drie kleintjes naar keuze. Veerman kiest voor de Meester Biefburger (rund, gegrilde groente en dragonmayo), Klassieke Lamburger (met Texels lam en rode uiencompote) en de Feta (met meloen en munt). Van Kampen neemt ook bief en feta en daarnaast de Falafelburger (van tuinbonen) met portobello en rode paprika. Het bestek moet van verderop komen. Als je zin hebt, kun je de burgers zo uit het vuistje weghappen, met alle risico’s van dien. Van Kampen doet dat met verve, en moet regelmatig de klodders van haar vingers likken. Veerman is een pietlut. Hij doet het keurig met mes en vork. Ieder zijn ding en dat kan bij de Burgermeester.De burgers zijn smakelijk, met verse ingrediënten, op knapperige broodjes met een binnenwerkje dat iets steviger zou mogen blijven onder invloed van vocht en saus. Veerman vindt de koeienbief wat aan de droge kant. Het lam vindt hij prima en, hoewel graag politiek tegendraads, de feta-burger zelfs het lekkerst.

Op en onder de diverse burgers prijken veel groenten als garnering. Die koelen er snel van af, maar aan groenten heb je in ieder geval geen gebrek. Je kunt ook side dishes bestellen, zoals aardappelsla (volgens Veerman politiek correct met te weinig zout), salade van gegrilde groenten of een gepofte aardappel. De maandburger wisselt mee met de seizoenen. Het is voorjaar, dus ditmaal staat de aspergeburger in het zonnetje.

Frites? Nee, die niet. Wel een burger-maaltijdsalade zonder brood, maar met een berg salade (voor 2 euro meer dan een vleesje met brood en sla). Dr. Frank eten dus, zonder koolhydraten en in plaats daarvan veel mediterrane groenten met een beetje vlees.
De kaart biedt beperkte keuze aan dranken. Geen alcohol, wel bionades. Coca Cola, maar ook kruidenthee.

De Burgermeester scoort drie hartjes voor duurzaamheid op de restaurantsite Puur uit Eten!. Waarom? Geen idee, maar je kunt er prima én hip eten.

De Burgermeester, Elandsgracht 130, Plantage Kerklaan 37 en Albert Cuypstraat 48, allemaal in Amsterdam
Duurzaam: ? (wel woorden, maar niet geloofwaardig; vis, koffie en thee gecertificeerd)
Lekker: 7,5
Verhaal: 4
Prijs/kwaliteit: 7,5 (de burgers kosten tussen de 6,50 en 8,50 per stuk en je hebt er een goede maaltijd aan. Wij waren inclusief drank, koffie en side dish voor 19 euro p.p. klaar)

V&vV - Veerman (Dick) en Van Kampen (Sandra) - testen in 2011 regelmatig een restaurant dat zich duurzaam noemt, wordt genoemd of aangeeft iets duurzaams te doen of op de kaart te hebben. Ze oordelen niet. Ze vertellen over wat ze meemaken, denken, of het smaakt en wat het kost. Omdat het in de mode is en schijnt te moeten geven ze een cijfer. Hecht er niet te veel waarde aan. Let meer op de tekst.




De keuzekaart vermeldt:

image
Dit artikel afdrukken