Verhalen van 18 en 19 juli rondom Corona vind je in 'Dwarsligger' Rutte houdt rug recht op EU-top.

In de Ondertussen van zaterdag 18 juli en zondag 19 juli vallen mij deze berichten op:

- 'Nederlanders zien hoeveelheid groene energie door roze bril', kopt Het Financieele Dagblad. Uit een onderzoek door de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat Nederlanders het aandeel energie dat wordt opgewekt door zon, wind of de verbranding van biomassa ruimschoots overschatten. Zo denken we dat 17% van onze energie van de zon komt, terwijl dat in werkelijkheid 1% is. Ook bij wind (16% versus 2%) en biomassa (12% versus 5%) lopen inschatting en praktijk ver uit elkaar. Het aandeel hernieuwbare energie in 2019 was in totaal 8,6%. "Als je overschat hoeveel er is, onderschat je hoeveel er nog nodig is", zegt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. "Het is makkelijker om tegen oplossingen te zijn of extra eisen te stellen, als je denkt dat we al heel ver zijn. Maar de urgentie is veel groter dan mensen denken. Er is nog veel meer werk aan de winkel en we hebben echt alle technieken nodig."

- burgers worden er blij van, boeren doen het graag: een stalletje langs de weg waar de verse producten te koop zijn. Onbemand (dus coronaproof), met een geldkistje om het geld in te doen. De laatste tijd wordt het goede vertrouwen dat eruit spreekt beschadigd, melden boeren én politie. Het aantal meldingen van diefstal loopt op - niet van de producten, maar van de geldkistjes (AD).

- ook de Britse buienradar kan zich vergissen. De radar zag een fikse bui boven de zuid-oostelijke kust van Engeland. Maar op de grond viel geen druppel. Wat bleek: de buienradar zag een 80 kilometer brede wolk van vliegende mieren voor een zomerbuitje aan (The Guardian). Dat komt overigens wel vaker voor: op bijna iedere zomerse dag als er niet veel wind staat, vliegen wel ergens in Groot-Brittannië de mieren uit.


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken