De Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack zegt in gesprek met de Financial Times dat een EU-besluit tot renationalisatie van het toelatingsbeleid "een serieus obstakel"' kan betekenen voor de wereldvoedselzekerheid.

Wetenschap
Vilsack doet zijn uitspraken aan de vooravond van de aanstaande G20-top in Istanboel. "Als we de wereldwijde voedselzekerheid serieus nemen dan moeten we ook bloedserieus zijn over de wetenschap die een zo hoog mogelijke en duurzame productiviteit mogelijk maakt", zei de voormalige gouverneur van de graanstaat Iowa, die bekend staat als een groot voorstander van industriële, intensieve productiemethoden.

Ik begrijp niet waarom Europa niet vertrouwt op de markt
Innovatie
Volgens ingewijden zijn de VS van plan de EU in WTO-verband te dwingen af te zien van het wetsvoorstel. Vilsack zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de EU het wetenschappelijke oordeel van de EFSA terzijde schuift. Dat zou niet passen bij de op wetenschap en regels gebaseerde mores van het mondiale handelssysteem. Om die reden acht hij het ook een obstakel voor TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS. Volgens Vilsack moet de voedselproductie tot 2050 met 60 tot 70 procent groeien om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. Daarvoor zou in de komende decennia veel innovatie nodig zijn, die tegenstanders van GMO's niet moeten willen frustreren.

Onbegrip
Vilsack maakt duidelijk niet te begrijpen dat Europeanen tegen zijn, de politiek zodanig is ingericht dat die niet tot een eensluidend standpunt kan komen en dat waarden en emoties wetenschap in de weg kunnen staan. "Ik begrijp niet waarom Europa niet vertrouwt op de markt", laat de Financial Times Vilsack zeggen in de laatste regel van het artikel.

Fotocredits: Tom Vilsack, U.S. Department of Agriculture, Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons
Dit artikel afdrukken