Soubry werkt aan de Amerikaanse Duke University. Ze publiceerde recent in BMC Medicine over haar onderzoek naar de invloed van de lifestyle en lichamelijke toestand van ouders op pasgeborenen van wie de ouders meewerkten aan de zogenoemde Newborn Epigenetics Study (NEST), een epidemiologisch onderzoek met een relatief beperkt aantal deelnemers. Het leverde veel gegevens op over de lichamelijke kenmerken en levensstijl van de ouders. Ook werd navelstrengbloed geanalyseerd op bepaalde genexpressies. Uiteindelijk werd het DNA van 79 pasgeborenen onderzocht, van wie de vader een BMI (Body Mass Index) van tenminste 30 had en dus obees was.

In De Standaard legt Soubry zelf uit wat ze heeft ontdekt: "De expressie van het onderzochte gen, IGF2, wordt normaal gezien via de vader overgeërfd. Een van de mechanismen die hiervoor verantwoordelijk is, heet ‘DNA methylatie'. Een verstoring van dit mechanisme werd eerder gerelateerd aan chronische ziektes, zoals cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en kanker."

De Standaard meldt: "De kinderen van obese vaders vertoonden een gelijkaardige verstoring (of hypomethylatie) ter hoogte van het IGF2 gen. Hoewel er geen rechtstreeks verband aangetoond werd, wordt verondersteld dat hun kans op het krijgen van chronische ziektes op latere leeftijd groter is in vergelijking met kinderen van niet-obese vaders."

Het onderzoek is nog te beperkt van omvang om vergaande conclusies te trekken. Er zal verder onderzoek gedaan moeten worden in een grotere populatie. Een van de invalshoeken is het vergelijken van de zaadcellen van obese mannen met die van niet-obese mannen. Volgens Soubry en haar mede-onderzoekers laat het onderzoek overtuigend zien dat de levensstijl van aanstaande vaders kan zorgen voor specifieke vernaderingen in het DNA dat via hun zaad wordt overdragen op hun nakomelingen. Daarmee is er voor het eerst een sterke aanwijzing gevonden dat niet alleen de leefstijl van de moeder (roken, drinken, eten etc) tijdens de zwangerschap, maar ook het gedrag van de vader de genen van de baby beïnvloedt.

Fotocredits: Chubby, uitsnede, Always Curious
Dit artikel afdrukken