De voedingsindustrie zag in 2013 zijn omzet groeien met 1,5%. Daarmee bleef de sector achter bij zijn eigen groeidoelstelling, maar ontwikkelde hij zich toch tot de grootste industrietak in België. De omzet van de totale industrie in België daalde in 2013 met 3,3%.

In totaal is de voedingsindustrie in België goed voor zo'n 73.200 banen, ruim 17% van de werkgelegenheid in de Belgische industrie. Worden daar de indirecte banen nog bijgeteld dan loopt dat op tot 226.000 banen die aan de voedingsindustrie verbonden zijn. Dat aantal is in 2013 met 0,5% gestegen. Ook de export door de voedingssector liet een stijging zien van meer dan 2%.

Toch maakt de sector zich zorgen. Zo stelt sector-federatie Fevia voorzitter Bernard Deryckere in RetailDetail: "Onze belangrijkste inputfactoren, met name grondstoffen, energie en lonen, kennen een steeds stijgende prijsbeweging en dat zet voedingsproducenten onder druk. Daarom kijken wij op dit moment naar alle regeringen in dit land om dringend maatregelen te nemen om zo niet alleen de voedingssector te ontlasten, maar ook de volledige Belgische industrie te ondersteunen."
Dit artikel afdrukken