Het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) waarschuwde vorige week dat karamel niet volledig onschadelijk is. Door het toevoegen van chemische stoffen om de kleur, geur en smaak van karamel - in water gesmolten suiker - te verbeteren, ontstaan bij het kookproces nieuwe, 'neomorfe' stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid. De Belgische federatie van de voedingsindustrie, FEVIA, reageerde onmiddellijk en benadrukte dat karamel 'wel degelijk veilig is', schrijft Vilt.

Karamel is een van de meest onderzochte hulpstoffen
FEVIA beroept zich op 'verschillende agentschappen voor de veiligheid van de voedselketen, waaronder de European Food Safety Authority (EFSA)', die 'zeggen dat er vandaag geen enkele reden is om de veiligheid van karamel in twijfel te trekken.' Karamel is een van de meest gebruikte hulpstoffen om voedsel een aantrekkelijke kleur en smaak te geven. Het is bovendien één van de meest onderzochte stoffen.

Hoeveelheden neomorfe stoffen in eindproduct
Het WIV komt met de waarschuwing omdat niet duidelijk is welke concentraties neomorfe stoffen uiteindelijk in de voedingsmiddelen terechtkomen. Ook EFSA is voorzichtig en raadt aan 'de concentraties van neomorfe stoffen zo laag mogelijk te houden'. Voor 4 specifieke soorten karamel bestaan normen voor de 'aanvaardbare dagelijkse inname'. Die zijn echter niet te controleren, enerzijds omdat niet bekend is hoeveel er in het eindproduct zit, en anderzijds omdat 'de voedingsgewoonten van de bevolking verre van homogeen zijn', schrijft Vilt.
Dat was nu precies de aanleiding voor het bericht van het WIV. Dat Instituut heeft namelijk 'een wetenschappelijk betrouwbare methode [ontwikkeld] om de concentraties van vier neomorfe stoffen in een voedingsmiddel en dus niet meer in de karamel zelf te bepalen.' En, stelt het Instituut, op basis van de voedingsgewoonten van de bevolking is het meer dan waarschijnlijk dat bijvoorbeeld kinderen teveel neomorfe stoffen binnenkrijgen omdat 'zij veel verwerkte producten consumeren.'.

Met zijn karamelwaarschuwing wil het WIV twee doelen bereiken: bewustwording bij de consument van de problematiek rondom neomorfe stoffen in karamel, zodat er gezondere keuzes gemaakt worden. Daarnaast pleit het instituut voor normen die de concentraties van neomorfe stoffen in levensmiddelen aan banden leggen.
Dit artikel afdrukken