Volgens diëtiste Janet Noome is er een duidelijke afbakening: de Richtlijnen Goede Voeding gaan over de relatie voeding en chronische ziekten. Vanuit de overheid heeft het Voedingscentrum echter de opdracht gekregen consumenten ook te helpen bij het maken van veilige en meer duurzame voedselkeuzes.

Wat als duurzaamheid strijdig is met gezondheid?

Is dan de planeet of onze gezondheid belangrijker? Stephan Peters vindt de visie van het Voedingscentrum hier niet duidelijk over.

De ideale situatie zou natuurlijk zijn: gezond voedingspatroon = duurzaam voedingspatroon. Volgens Peters kan je beter op gezondheid sturen dan op duurzaamheid. “Het Voedingscentrum probeert allebei. Dat geeft verwarring.”

Als we een beetje gezond moeten inleveren om de planeet te redden, is de ultieme vraag dan eigenlijk niet die vraag die een beetje taboe-achtig is: hoeveel mensen kun je optimaal voeden én een gezond leven bieden?

Iris de Koning
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.
Dit artikel afdrukken