Dankzij het voorjaarsweer van deze dagen, waarbij de temperatuur tot boven de 10 graden Celsius oploopt, ontwaken de eerste vlinders uit hun winterslaap, schrijft NatureToday.

De meeste vlinders brengen de winter door als eitje, rups of pop, maar er zijn ook vlinders die een winterslaap houden. Ze hebben een soort 'antivries' in hun lijfje, waardoor ze niet bevriezen. Met het lekkere voorjaarsweer kun je vlinders als de citroenvlinder, dagpauwoog en kleine vos al weer zien rondvliegen.

Vlinders voeden zich met de nectar uit bloeiende bloemen en die zijn er gelukkig ook in deze periode, zoals sneeuwbal (Viburnum), winterheide en sommige soorten krokussen en sneeuwklokjes. Om vroege vlinders te helpen, kun je in je tuin of op het balkon een paar potten neerzetten met deze planten. Ook schijnhazelaar, speenkruid en lenteklokje zijn vroege bloeiers waarmee je vlinders kunt helpen.

En wat als het straks weer winter wordt, moeten we dan voor de levens van de vroege vlinders vrezen? Nee, vertelt de Vlinderstichting. Ze kunnen weer terug in winterrust en wachten dan rustig af tot de vorst voorbij is.
Nature Today - Nature Today | Vlinders wakker door zonnig weer
Reageer
  • Deel
Druk af