De populatie van de Monarchvlinder lijkt de weg omhoog weer te hebben gevonden. Twee jaar geleden werd het absolute dieptepunt bereikt met nog maar 35 miljoen vlinders. Dit jaar zijn dat er 140 miljoen, meldt het WWF. Het WWF streeft naar 250 miljoen vlinders in 2020.

De Monarchvlinder is bekend vanwege zijn indrukwekkende migratie die prachtig in beeld gebracht is door onder andere National Geographic Channel's Great Migrations en de BBC Life series 2009.

De afgelopen 20 jaar is de Monarchvlinderpopulatie steeds kleiner geworden. Dit kwam door een krimpend leefgebied en barre weersomstandigheden. Ook kon het diertje de Asclepias (in het Engels Milkweed), een belangrijke plant voor de vlinder niet meer vinden, omdat boeren de plant laten verdwijnen. In de landbouw is de Milkweed een onkruid. De Monarchvlinder zet alleen op deze plant zijn eitjes af en de Monarchrupsen eten voornamelijk van deze plant.

De populatie heeft zich afgelopen jaren kunnen herstellen door beschermings- en beheermaatregelen als het aanplanten van de Asclepias, het beschermen van de Mexicaanse bossen waar de vlinders overwinteren en verminderd gebruik van pesticiden. De populatie moet nog verder doorgroeien om extreme weersomstandigheden te kunnen weerstaan. In 2002 betekende een heftige storm het einde voor 500 miljoen vlinders.
New York Times
Reageer
  • Deel
Druk af