Marijke wil als het ware het Rondeel - de kippenstal die van Wakker Dier wel mag, maar toch modern is- voor varkens bouwen. Dat kon niet op de plek waar ze boerde. Daar had ze bovendien mee moeten gaan in de schaalvergroting die de Nederlandse varkenshouderij doormaakt. Door milieu- en diervriendelijkseisen die ook aan 'gewone' varkens worden gesteld moet een boer steeds meer dieren afleveren om er nog aan te kunnen verdienen. Als je minder gaat verdienen aan 1.000 dieren omdat je moet investeren in nieuwe apparatuur en de inrichting van je stal, kun je dat immers compenseren door het aantal te vergroten. Dan dalen, zoals economen dat noemen, de vaste kosten per eenheid product. Het is hetzelfde mechanisme dat een flatscreen eerst duur maakte, en later steeds goedkoper. Inmiddels kost het bijna niets meer. Met boeren en hun varkens is het niet anders dan met Philips, LG en Samsung.

Marijke en Michiel gingen naar Erp om het anders te doen. Tot hun schrik kwamen ze tot de ontdekking dat de buren liever geen varkens buiten zagen. Dat stinkt en geeft vliegen.

Inmiddels zijn ze er bijna uit met de buren. Ze mogen bouwen, als ze het maar op een plek doen die een eind verder van hen afligt. Dat heeft de nodige voeten in de aarde, maar ze zijn ermee bezig om het te regelen.

Vraag aan de lezers van Foodlog: zou u Marijke's Vairvlees kopen en zou u haar als buurvrouw willen?

De nieuwe stal en de varkens in de wei zie je op Michiel en Marijke's websiteDe stem bij het fimpje is van Rolf Hartogensis die de opnamen maakte en de montages deed voor de gehele serie LesLokaal.


Twee artist's impressions van de stal, toegevoegd op 19 juli om 17:24h:

erp1


erp2
Dit artikel afdrukken