image

Het is u wellicht bekend dat de wijnboeren uit Zuid-Frankrijk afgelopen week protestacties hebben gevoerd teneinde bij de Franse regering nog meer hulp los te krijgen om het probleem van de grote plas wijn op te lossen.

Overproductie, teleurstellende verkoop, wettelijke beperkingen bij het adverteren,
een krachtige campagne tegen het gebruik van alcohol en een dalend gebruik van wijn bij de bevolking hebben het de boeren zwaar gemaakt.
Frankrijk heeft een groot aandeel van de markt verloren aan de wijnen uit de zogenoemde Nieuwe Wijnwereld ( Chili, Argentinë, Australië, Nieuw-Zeeland).
In de gehele wereld is de tendens dat er minder wijn gedronken wordt. Daar staat tegenover dat de consument tegelijk geneigd is om voor de wijn die er gedronken wordt meer geld uit te geven.

De Languedoc, één van de wijngebieden die verantwoordelijk gehouden worden voor de plas ‘minder goede wijn’ heeft de afgelopen jaren het boetekleed aangetrokken en met behulp van flinke subsidies een groot aantal stokken (van mindere kwaliteit) verwijderd. Bovendien is de wijnboer in deze streek er zich bewust van geworden dat er betere kwaliteit wijn zal moeten worden geproduceerd om de consument terug te krijgen.

Op de beurs Vinisud zijn ruim 1500 wijnbedrijven uit het zuiden van Frankrijk vertegenwoordigd. Naar verwachting zullen gedurende deze drie daagse beurs 32.500 mensen de deur passeren. Als ik de eerste berichten mag geloven, zijn de gevolgen van deze bewustwording hier te zien en te proeven. Dick is aanwezig op deze beurs en zal u uit eerste hand hand hierover berichten.

Even wat cijfers: Frankrijk produceerde in 2004 58.8 miljoen hectoliters en in 2005
54,7 miljoen hectoliters, 24 % hiervan wordt geëxporteerd binnen Europa. In 2004 daalde de export met 6,2% in volume t.o.v. het jaar 2003.

Frankrijk haalt daarom dit jaar nog eens 16.000 hectare stokken vernietigen uit productie. Dat is ca. 2 % van het totaal aan wijnstokken in Frankrijk.
Op wereldschaal zal de wijnverkoop in de komende 10 jaar naar verwachting met 62,5% stijgen. Nota bene met wijnen van meer dan € 5 per fles. Er is dus toekomst, maar alleen voor kwaliteitsproducten. Logisch dus dat vooral Zuid-Frankrijk op deze golf probeert mee te liften door kwaliteitswijnen te produceren.

Wereldwijd werden er 30 miljard flessen wijn geconsumeerd (75cl) en zullen we in 2008 31,66 miljard flessen consumeren. ’t Is maar dat u het weet!


bron: Foodnavigator
Dit artikel afdrukken