Geen lucht in de zakken
De inniger samenwerking tussen Picnic en Edeka moet een e-commerce-bestendige productlijn opleveren. Joris Beckers, een van de vier oprichters de online retailer, zegt tegen Distrifood: “wij willen een volwaardig eigen merk Picnic ontwikkelen in vers en alle dkw-categorieën met viertalige etiketten – Frans, Duits, Engels en Nederlands. Maar ook geschikt voor e-commerce, dus met heel veel duurzaamheidsaspecten. Wij willen bijvoorbeeld geen lucht vervoeren, dus kleinere verpakkingen.” Omdat Picnic zijn producten alleen online aanbiedt, kunnen de verpakkingen worden gestript van alle overbodigheden die nodig zijn voor een mooie presentatie in de winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de lucht in zakken chips, die tot grote ergernissen bij consumenten leidt.
Voordeel tegenover bezorgsupers met winkels
Picnic legt met deze stap andere boodschappen bezorgservices het vuur aan de schenen. Het lijkt er vooralsnog op dat de onlinesuper dubbel zo veel omzet draait in vergelijking met 2019. Andere services lijken minder succesvol. De strategie van Picnic is eigenlijk heel eenvoudig en ouderwets. Het doet denken aan het concept van de melkboer, die vroeger met een kleine wagen steeds hetzelfde rondje reed. Beckers zegt in het FD: “En niet kriskras door de stad rijdt, zoals andere bezorgbedrijven.” Dat maakt het rendabel. Bovendien, voegt hij toe: “Als je dure winkels hebt, zoals Albert Heijn en Jumbo, kún je simpelweg niet gratis bezorgen. Alleen omdat wij die schakel uit de keten hebben gehaald, kunnen wij het wel.”
De belangstelling voor boodschappen bezorgen, lijkt nu ook bij andere spelers in te dalen. Deze week lanceerde Albert Heijn AH Compact. Een bezorgservice met een lager minimum bestelbedrag, een aangepast – kleiner – assortiment en bezorgen wanneer het Albert Heijn uitkomt. Precies op tijd, want consumenten bestellen hun boodschappen steeds vaker online. Corona versnelt hiermee een trend. In het tweede kwartaal van 2020 gaven zij €704 miljoen uit aan online bestellingen van levensmiddelen, meldt de Thuiswinkel Markt Monitor. Dat is een groei van 69% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er liggen daarom kansen in het online boodschappen-land.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#3 Volgens mij hoorde ik ( tv stond aan) van de week een commercial waarin Aldi of Lidl vertelde waarom hun producten in een doos staan in de winkel. Ze vertelde ook wat over kwaliteit in die commercial volgens mij. Iemand een link naar die commerical? ( ik vond hem niet zo snel).
#1 Jeroen, Nederlandse supers kopen ook in via Europese consortia, net zoals Superunie de centrale inkoop doet voor de kleinere Nederlandse formules ;-)
Waar je op moet letten is de kracht en inkoopmacht van de supranationale merkformules (1 verpakking en set specificaties voor alle landen), zoals Aldi en Lidl. Ik heb inmiddels menige private label fabrikant die voor hen werkt gesproken: bovengemiddeld tevreden omdat de twee discounters vasthouden aan de prijs-kwaliteit van hun producten en niet rommelen aan specificaties. Ingewijden weten dat AH daar onder de huidige baas van Action mee te kampen had en de positie van AH daardoor in gevaar kwam: te duur voor de prijs. Zijn opvolgers zijn dat euvel direct gaan aanpakken. Vooral Lidl heeft er destijds goed van kunnen profiteren.
Waar boeren wakker voor moeten worden is het vormen van ketens met zulke partnerwebs. Dat doen hun voerfabrieken ook: De Heus gaat exclusief leveren voor o.m. de Nieuwe Standaard Kip (Jumbo) van slachter Storteboom.
We zullen het zien Jeroen.
Hopelijk let landbouw Nederland en ministerie van LNV wel op:
Afspraken maken met Nederlandse supermarkten en/of inkooporganisaties heeft niet alle nut:
"Reus"** Superunie wordt in bovenstaand artikel bedankt voor de 5 jaren en ingewisseld voor een grotere Europese partij.
LTONederland bestuurders, Agractie zijn jullie bij de les?
**Reus, is ongeveer gelijk aan wat in Nederland een 'megastal' genoemd kan worden. Vanuit wereld realiteit plas je dan bijna in je broek van het lachen. Dat geldt ook voor inkoopmacht van Nederlandse supermarkten.