In mei van dit jaar stapte vakbond FNV naar de rechter om Picnic in het supermarkt-caogareel te dwingen. Het was de vakbond een doorn in het oog dat Picnic de medewerkers in de distributiecentra niet extra betaalde voor weekenddiensten, zoals in de supermarktcao wel standaard is. Bovendien zou er sprake zijn van onveilige werkomstandigheden.

'Bezorgretailer'
Picnic vindt zichzelf alleen geen supermarkt, maar een technologie- of e-commercebedrijf, zoals Amazon of Bol.com. Het bedrijf zocht daarom aansluiting bij de cao voor retailbedrijven.

In de rechtszaal verdedigde Picnic zich met de stelling dat het bedrijf "nu weliswaar vooral boodschappen bezorgt, maar dat het zijn diensten op termijn ook aan andere partijen beschikbaar wil stellen. Picnic draait bijvoorbeeld een proef met Wehkamp, waarbij bezorgers pakketjes oppikken die klanten van de webwinkel retour willen sturen", schrijft Het Financieele Dagblad. De bezorgretailer haalde onlangs €250 miljoen op voor een hightech distributiecentrum.

De aantijging dat Picnic zijn medewerkers zou onderbetalen in vergelijking met supermarktmedewerkers werd afgelopen zomer al weerlegd: Picnic betaalt beter dan Albert Heijn. Dus kon Picnic rustig stellen: "We behoren tot de beste betalers in de sector".

'Geen winkels'
Volgens de rechter "is de supermarkt-cao een winkel-cao die functies beschrijft voor fysieke winkels. In een traditionele supermarkt werkt 99 procent van de medewerkers in winkels en die heeft Picnic niet," schrijft de NOS. De FNV heeft de rechter dan ook niet overtuigend kunnen uitleggen waarom het hele Picnic-concern onder de supermarkt-cao zou moeten vallen. Van de rechter hoeven alleen de inkopers en werknemers die het assortiment in de Picnic app bepalen onder de supermarkt-cao te vallen. Dat zijn zo'n 15 personen, een fractie van het aantal werknemers binnen de snelstgroeiende super van Nederland.

De FNV is diep teleurgesteld. "Voor ons is het zo duidelijk als wat: Picnic is een supermarkt", zegt FNV-bestuurder arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha. "Het enige verschil is dat ze alleen bezorgen en geen fysieke winkels hebben." De vakbond heeft drie maanden om eventueel in beroep te gaan.
Dit artikel afdrukken