De deelnemers aan de test kunnen zich verheugen op het eten van onder meer rucola, paksoi, rode bieten, courgette, sla en spinazie, allemaal nitraatrijke groenten. Bietensap is al populair bij sportlieden en sportpaarden. Het zou de prestaties ten goede komen.

Het onderzoek loopt 13 weken, van april tot juli. Inschrijving is nog mogelijk.

Wie meedoet, belandt in één van de drie groepen die de Nijmeegse onderzoekers met elkaar willen vergelijken. De eerste groep zal in de aanloop naar de vierdaagse kookadviezen en receptentips krijgen om meer nitraatrijke voeding te eten. De tweede groep krijgt dagelijks een flesje geconcentreerd bietensap van 70 ml. De derde groep is de controlegroep en krijgt geen speciaal dieet. Er zullen metingen plaatsvinden na afloop van elke wandeldag tijdens de Vierdaagse. Daarnaast zijn er 3 meetmomenten verdeeld over de gehele periode van 13 weken.

Van nitraat is bekend dat het de bloeddruk verlaagt. Deze praktijkstudie is het eerste onderzoek naar de fysiologische effecten op wat langere termijn van nitraatrijke voeding bij sporters.

Lavinia Abdelkadir
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken