Bietensap zou de prestaties van duursporters verhogen, maar staat niet op de lijst van dopingmiddelen. De werkzaamheid wordt vermoedelijk veroorzaakt door stikstofmonoxide, een afbraakproduct van nitraat dat zorgt voor verwijding van de bloedvaten en een betere doorbloeding.
Toch is het gevaarlijk om er zomaar flink van te drinken. Toxicoloog Theo de Kok (Universiteit Maastricht) vindt de bietensap-hype bij sporters 'onverantwoord'. Een hoge, onnatuurlijke consumptie van bietensap kan tot een te hoge concentratie aan kankerverwekkende nitrosamines. Mensen die veel nitraatrijke producten - zoals bieten, andijvie en ijsbergsla - eten zouden moeten bezuinigen op hun consumptie van rood vlees en vis. Duursporters hebben de eiwitten uit dergelijke producten echter wel nodig.

Daarom maakt het Voedingscentrum zich zorgen over de populariteit van bietensap bij duursporters. Dat meldt de Volkskrant.
Dit artikel afdrukken