Wetenschappers, van het Ingestive Behaviour Research Centre at Purdue University (VS), identificeerden de nieuwe smaakervaring als uniek en doopten die oleogustus, 'naar olie smakend'. We blijken het een onaangename smaak te vinden.

Pure vetsmaak
Voor het onderzoek testten de wetenschappers of zogeheten non-esterified fatty acids (NEFA), die ook wel vrije vetzuren (de bouwsteentjes van vet) worden genoemd, een smaaksensatie oproepen. Ze voorzagen hun proefpersonen van neusklemmen om hun reukvermogen uit te schakelen en lieten hen verschillende smaken proeven. Alle monsters hadden hetzelfde mondgevoel. Hun enige onderscheid zat daadwerkelijk in de smaak en dus niet in herkenbare structuurelementen zoals bijvoorbeeld een smeuïg gevoel.
Zowel mannen als vrouwen konden de pure smaak van vet systematisch onderscheiden als verschillend van alle andere smaken. Opvallend veel proefpersonen omschreven het als bitter of irritant, en 'geen van allen vond het lekker", zegt hoofdonderzoeker aldus Richard Mattes. Hij noemt zijn onderzoek lastig omdat consumenten geen gemeenschappelijk woord of beschrijving hebben om de smaaksensatie van puur en textuurloos vet te benoemen.

Nieuwe basis voor low fat
"Onze experimenten vormen het missende puzzelstukje in het bewijs dat vet een smaaksensatie heeft, die afwijkt van andere smaken", zegt Mattes in gesprek met The Independent.

Het identificeren van de smaak van vet kan belangrijke nieuwe informatie opleveren voor het maken van low fat producten. Die zijn niet altijd even succesvol gebleken. Dat komt mogelijk omdat we wel de textuur maar niet de smaak van vet hebben weten te imiteren. Daar wisten we immers nog niets van. Nu wordt duidelijk dat we vet in hoge concentraties onaangenaam vinden smaken, maar in lage juist wel aantrekkelijk vinden. Dat is te vergelijken met onze waardering voor bitter. Bitter smaakt op zichzelf onplezierig, maar in de juiste hoeveelheden verbetert het juist onze waardering voor de smaak van bijvoorbeeld chocola en wijn.

Het onderzoek is verschenen in Chemical Senses.

Fotocredits: 'epididymal fat pad of a mouse', Pazit Polak
Dit artikel afdrukken