- het is nu alleen bedoeld voor kip, maar de regel kan zomaar overslaan op alle vleessoorten
- straks mogen ook vleeswaren die aangevroren worden om snel gesneden - 'gesliced' - te kunnen worden niet meer vers heten
- als dat niet meer mag, worden vlees en vleeswaar fors duurder
Vers ontdooide Zuid-Amerikaanse en Thaise kip is heerlijk goedkoop. Weet u hoe dat gaat? Het vlees wordt daarginder vers ingevroren. Het komt hier aan op grote pallets die vers worden ontdooid. Daarna wordten er verse kipvleeswaar en van die kipspiesjes van gemaakt die het zo heerlijk doen op de dezer dagen populaire BBQ. De vleeswaar wordt daarna vers aangevroren om vervolgens vers van het mes te kunnen worden gesneden. De kipspiesje gaan eerst nog een keer de diepvries in, want dan zijn ze langer houdbaar eer ze weer vers ontdooid kunnen worden om het schap bij de super in te kunnen.
Er zijn vlezen die een keer of vijf vers bevroren en weer even vers ontdooid worden. Is daar voedingstechnisch iets mis mee? Welnee, maar het is niet vers en misschien ook wel minder lekker. Maar wel goedkoop.
Ja, ik ben een beetje cynisch omdat ik zo moet schateren om het kijkje achter de schermen dat het CBL ons onbedoeld zomaar gunt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Is dit echt of nep? Gisteren gekocht bij Lidl (Duitsland). De vis (met huid) leek mij minder droog, maar dat kan verbeelding zijn of aan de bereiding liggen. Voorheen stond er iets anders op de verpakking: 'niet geschikt om in te vriezen', waarschijnlijk was de zalm al ingevroren geweest.
De KDvW is eens bij een vleeshal van AH langs geweest. Vlees lag al een paar jaar, bij -40 graden. Letterlijk gevraagd naar het her-invriezen, en het antwoord was: waarom niet?
Ik denk dat men nog teveel moet denken aan de nitrieten kwestie met het herinvriezen-en-weer-opwarmen van spinazie.
Een soort 'laten we het zekere voor het onzekere nemen, en alles maar verbieden'.
En wat vinden jullie van deze:
- vers gesneden
- vers gebakken, enzovoort.
Dus we hebben het ook over taal, zoals de nieuwslezer van het radio-journaal elke dag zegt "verschillende" terwijl hij/zij verscheidene bedoelt.
Ah... diepvries! Ik mocht recentelijk een buitenlandse firma ontvangen geinteresseerd in de Benelux markt voor diepvries... daarvoor had ik een bezoek gebracht aan een BD bedrijf dat haar erwten bliksemsnel van het land invriest. Goede diepvries is topsport en mag inderdaad weer uit de kast, Dick, vooral als het door professionals wordt gedaan.
(En voor de climatebunch hier: Goede diepvries heeft zich zeer efficient ontwikkeld...)
@Mrten, nepvers als productvorm zit zo diep en het bevalt kennelijk zo goed en goedkoop dat je maar 1 correctie hoeft aan te brengen: even vertellen wat je precies doet.
Net zoals je ook niets tegen analoogkaas (een product dat helemaal is afgestemd op grootschalige en domboproof verwerking van kant-en-kaar) hoeft te hebben, maar je wel wilt weten wat je precies eet.
Herinvriezen niet mogen? In de voedselfabrieken mag het. Ik mocht met eigen ogen zien hoe 'verse' kant-en-klaar maaltijden van een worstje worden voorzien. Het diepgevroren worstje (aanlevering van elders, waar al minimaal een ontdooi-bereidings-bevries-slag aan vast zat) werd diepgevroren en al in de dampend warme prak gelegd. Daarna ging het de autoclaaf in (een soort reuzenmagnetron) waarin het worstje verder zou ontdooien.
Overigens: dit is de verklaring waarom worstje in dat soort maaltijden aan de ene kant anders smaken dan aan de andere die niet in direct contact kwam met de warme massa en dus profiteerde van wat meer verhitting.
Ditzelfde worstje had ook ingevroren kunnen worden. De ene kant was dan wat meer ontdooid geraakt dan de andere. Als die bij het bejaarden- of ziekenhuis aankomt om daar vers ontdooid te worden mag het niet meer terug in de diepvries. Maar dat is natuurlijk logisch ;-)
En verder, Mrten, ben ik een buitengewoon voorstander van DIEPVRIES. Er is iets heel mafs aan de hand. Wij - het consumeervee - wordt geleerd dat we voor vers moeten zijn, maar krijgen vernaggelde diepvries. Van de weeromstuit halen we onze neus op voor echte diepvries die uitstekende kwaliteit oplevert.
Echte, goeie diepvries moet nodig uit de kast. Slechte diepvries moeten we maar gewoon 'vers' noemen en dat er even bij vertellen. Dan is het meteen over.