Een lezeres zag reclame voor verse Amelandersaus op een groot billboard langs de A2 bij Zaltbommel. Ze ging zoeken en ontdekte hoe het zit: de verse dressing wordt gemaakt in Udenhout, Noord-Brabant. In een conservenfabriek. Daar stoort niemand zich aan omdat het leuk is en lekker voelt. Of vind jij het niet OK?
Amelander verse sladressing was vroeger een bezoeking, zegt de website van de saus. Je moest er eerste helemaal voor naar Holwerd, in het noorden van het land. Daarna overvaren en vervolgens naar restaurant Zee van Tijd in Nes, op het prachtige Waddeneiland Ameland. Daar maken Rob en Nicole een unieke huisdressing.
Vanaf nu - maken ook Rob en Nicole op hun eigen site duidelijk - hoef je niet meer naar het prachtige Ameland te reizen om van die heerlijke dressing te kunnen genieten. Ze serveren hun eigen saus tegenwoordig ook uit een potje; dat suggereert een foto op hun site.
Amelander.com schrijft:
Amelander Verse Sladressing is vanaf nu gewoon te vinden in het koelschap van de Supermarkt. Amelander Verse Sladressing is een echt verse dressing die na opening nog wel een paar weken in de koelkast bewaard kan worden. De Amelander Verse Sladressing is bereid met verse ingrediënten, zonder conserveermiddelen en gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Zo doen we dat in de keuken van Zee van Tijd op Ameland. Met Amelander Verse Sladressing proef je een beetje Ameland bij je thuis!
Het lijkt een prima zaak voor Rob en Nicole want je kunt hun saus nu vinden bij alle grote detaillisten van ons land en ze kunnen er zelfs Masterchef van sponsoren.
Toch zit het verhaal anders in elkaar. Dit is feel good marketing. Onze lezeres ontdekte dat Amelander verse saus gemaakt wordt in het Brabantse dorp Udenhout door de moderne conservenfabriek Glasbest, die authentiek ogende producten in glas stopt. Dat doen ze goed, want pas na opening van het potje moet je het 'verse' product binnen een paar weken opmaken.
Glasbest en Amelander zijn er volstrekt eerlijk over. Op beide sites is te vinden dat Amelander vers geconserveerd uit Brabant komt en ook wat ingrediënten uit de industriële keuken bevat. Nergens wordt gelogen. Glasbest vertelt bovendien dat ze er zijn omdat de grote conservenfabrieken onvoldoende authentiek doen en de Nederlandse detaillist onvoldoende kansen bieden om ons hetzij in kwaliteit, hetzij in prijs beter te bedienen.
Vinden we het OK? Zo ja, waarom? Zo nee, idem.
Fotoredits: Amelander
Dit artikel afdrukken
Vanaf nu - maken ook Rob en Nicole op hun eigen site duidelijk - hoef je niet meer naar het prachtige Ameland te reizen om van die heerlijke dressing te kunnen genieten. Ze serveren hun eigen saus tegenwoordig ook uit een potje; dat suggereert een foto op hun site.
Amelander.com schrijft:
Amelander Verse Sladressing is vanaf nu gewoon te vinden in het koelschap van de Supermarkt. Amelander Verse Sladressing is een echt verse dressing die na opening nog wel een paar weken in de koelkast bewaard kan worden. De Amelander Verse Sladressing is bereid met verse ingrediënten, zonder conserveermiddelen en gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Zo doen we dat in de keuken van Zee van Tijd op Ameland. Met Amelander Verse Sladressing proef je een beetje Ameland bij je thuis!
Het lijkt een prima zaak voor Rob en Nicole want je kunt hun saus nu vinden bij alle grote detaillisten van ons land en ze kunnen er zelfs Masterchef van sponsoren.
Op beide sites is te vinden dat Amelander vers geconserveerd uit Brabant komt en ook wat ingrediënten uit de industriële keuken bevat. Nergens wordt gelogen.Eerlijke verse conserven uit Udenhout
Toch zit het verhaal anders in elkaar. Dit is feel good marketing. Onze lezeres ontdekte dat Amelander verse saus gemaakt wordt in het Brabantse dorp Udenhout door de moderne conservenfabriek Glasbest, die authentiek ogende producten in glas stopt. Dat doen ze goed, want pas na opening van het potje moet je het 'verse' product binnen een paar weken opmaken.
Glasbest en Amelander zijn er volstrekt eerlijk over. Op beide sites is te vinden dat Amelander vers geconserveerd uit Brabant komt en ook wat ingrediënten uit de industriële keuken bevat. Nergens wordt gelogen. Glasbest vertelt bovendien dat ze er zijn omdat de grote conservenfabrieken onvoldoende authentiek doen en de Nederlandse detaillist onvoldoende kansen bieden om ons hetzij in kwaliteit, hetzij in prijs beter te bedienen.
Vinden we het OK? Zo ja, waarom? Zo nee, idem.
Fotoredits: Amelander
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Off topic.
Theo #35, daar zijn de meningen over verdeeld. De vraag is of de Mauritskade toen al bestond. Aan die kant was er nog niet zoveel toen, behalve dan de Amstel Brouwerij. Het Amstel hotel bestond al wel. Zie ook deze prachtige video waarin je een paar jaar eerder de Heineken fabriek ziet verschijnen.
#32 #34 Voor de goede orde: de door Heineken verzwolgen Amstelbrouwerij zat sinds het begin (ik meen 1871) aan de Mauritskade. De gekozen naam verwees naar de oorspronkelijke naam AMSTELredam. Het huidige Amsterdam.
Dutch cookies, Bavaria bier, Old Vienna Beer, Hamburgers, Wieners, Frankfurters, Edammer kaas, Cheddar cheese, Stilton cheese, French fries, Irish stew, Deventer mosterd, Veendammer mosterd, Purmerendse mosterd, Coburger ham, Schwarzwalder Schinken, French mustard, Dijon mosterd, Weesper moppen, Bosche bollen, Amsterdamse korstjes, Amsterdamse uien, Anhemse meisjes komen van overal.
Ja en Amenlander; van mij mag het.
Dan was ik niet duidelijk. Unilever zou er op deze manier wél mee wegkomen. Als de link naar Ameland maar duidelijk en oprecht is.
Als ze hun eigen verse slasaus zouden maken zónder link naar Ameland, en het dán Amelander zouden noemen, dan komen ze er niet mee weg. Dat bedoelde ik met het Heks'nkaas voorbeeld.
De term vers heeft geen bescherming, de sladressing is zoals alle voedingsmiddelen vers gemaakt (in de fabriek).
Amelander zou een eigen merk kunnen worden, net als Amstel, dat nu ook niet meer aan de Amstel wordt gemaakt. Dat was mijn punt.
Het recept van de Amelander komt van Ameland. Maar daar gaat het in deze propositie niet over.
Het gaat hier, in de drang naar vers, vers, vers, over verse slasaus. En die hadden Remia en Unilever nog niet bedacht. Zoals ze ook geen verse mayonaise en ketchup hadden bedacht, die je vandaag de dag ook in het koelvak bij Albert Heijn kan vinden. Ze vonden dat flauwekul. Eens kijken wat ze gaan doen...
De eerste Amstel Brouwerij stond aan de Amstel.