De Dierenbescherming vindt de nieuwe kip in het AH-assortiment "een belangrijke stap in de goede richting". AH geeft aan het jammer te vinden dat het nieuws van de nieuwe kip wordt overstemt door de klacht van Wakker Dier. De Zaanse super zou liever zien dat de aandacht uitging naar "de verduurzaming van het assortiment".
Foodlog besteedde afgelopen zomer aandacht aan het protest tegen de Kip van Morgen. Die werd destijds al een plofkip in flauwekulsaus genoemde door Wakker Dier. Uit de draden kwam naar boven dat Frank Dales van de Dierenbescherming een fors bedrag had gevraagd aan de Nederlandse supers in ruil voor steun aan hun Kip voor Morgen. Toen die niet afkwamen, gaf hij geen steun. Als gevolg daarvan heeft de campagne tegen de Plofkip en de versie 'in flauwekulsaus' zich goed kunnen ankeren onder het publiek.
Dales lijkt zijn positie nu bij te hebben gesteld, terwijl hij in het verleden bij Harry Mens voor de camera verklaarde geen kip onder zijn 1-ster norm te zullen accepteren. Die zag hij liever uit het buitenland komen, dan hele of halve 'plofkip' uit Nederland. Het zou interessant zijn als Dales de reden voor zijn jongste mening bekend zou maken.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Dick B je kraakt de boel wel af geef het toe.
Verder denk je een patent op de waarheid te hebben.
Waar vraag is, is aanbod en dat begrijp je niet eens. Als zo nodig verbetering wilt, waar is dat geldschip van jou dan? want die verbeteringen kunnen niet van 1 kant komen. Zolang boeren nog voor bodemprijzen moeten kan je weinig veranderingen verwachten.
Ook met dat "als eerste de landbouw afkraken" zit je er weer naast, Jordi.
Misschien wil je toch nog eens een keertje de moeite nemen om bijvoorbeeld dit advies van de Gezondheidsraad te lezen alvorens opnieuw klinkklare onzin uit te kramen?
We zijn hier op Foodlog gelukkig nog overwegend gewend om discussie te voeren door met feiten onderbouwde argumenten te komen, in plaats van met ongestaafde persoonlijke meningen, verhalen-van-horen-zeggen-van-oude-boeren-of-buren,
of ad hominem getier.
Complimenten nog voor deze eerste reactie die ik van je zie zonder spelfouten, en met slechts 1 grammaticale. Was dat je beter onderlegde alter ego? Leest al een stuk prettiger!
Ga jij maar eens wat lezen voordat jij wat zegt, als er is positiefs over de landbouw staat ben jij de eerste die het afkraakt. De gemiddelde consument gaat voor de prijs, als ze echt om hun gezondheid gaven kochten ze allemaal biokip. Schijnbaar ben je niet helemaal op de hoogte dat er antibiotica voor humaan gebruik is en antibiotica voor alleen voor dierlijk gebruik, maar ja je zoekt constant wat om de veehouderij op af te zeiken, want ik hoor je nooit over de mensen die stierven ten gevolge van alcohol of groente. Verder worden mensen doodgegooid met spotjes over de plofkip, maar ja bij jou is het nooit genoeg.
Punt is nu juist dat juist dat de consument niet goed wordt geïnformeerd, Jordi.
Het woord ESBL wordt zorgvuldig gemeden in de onleesbaar kleine lettertjes op de achterkant van de plofkipverpakkingen.
Verder klopt helaas weer niet wat je stelt:
Darmbacteriën van vee en kippen met ESBL's en MRSA worden met de mest overal over het land verspreid en komen zo in het oppervlakte- en grondwater terecht.
Speelt waarschijnlijk een grotere rol dan de - ook veel geringere hoeveelheid dan die honderden veeteelt-tonnen - menselijke antibioticaresten in het riool.
Ook je verhaal over niet "wederzijds" gebruiken van antibiotica is onjuist.
De Gezondheidsraad zo'n 35 jaar terug niet voor niets gewaarschuwd om voor de mens belangrijke antibiotica niet voor vee te gebruiken.
Nog steeds wordt colistine, een van de twee laatste soms nog enigszins tegen carbapenemase vormende bacteriën werkzame antibiotica, veel voor varkens gebruikt.
Ook hiervoor is recent nog door de Gezondheidsraad gewaarschuwd.
En de faagtherapie staat helaas nog in de kinderschoenen, en is geen wondermiddel.
Prima dat je je collega's hier voortdurend meent te verdedigen.
Maar ook hier geldt: lees s.v.p. eerst eens iets voor je wat beweert.
@dick b d.m.v fagen de bacterie door zijn natuurlijke vijand laten opruimen.
Ook al staat het met koeienletters op dat de kip ESBL gevaarlijk kan zijn dan zou het het koopgedrag toch niet veranderen want sinds de plofkip campagne verkocht AH meer plofkip. Verder is wakker dier te vergelijken met organisaties als de bond tegen alcohol en de bond tegen het roken.
Verder is het vreemd dat dierlijke geneesmiddelen niet op de mens wordt gebruikt en menselijke geneesmiddelen niet op dieren worden gebruikt en menselijke geneesmiddelen juist niet werken, dan zou de grote oorzaak wel bij de mens en niet bij de veehouderij. Het gezuiverde water wordt in het oppervlakte water en sommige boeren gebruiken oppervlaktewater voor beregening of laten hun koeien er uit drinken. zo komen die ESBL's bij vee. Zelfs in ons drinkwater kunnen die ESBL's zitten.