Eén op de drie als vegan geafficheerde producten in de Britse supermarkten blijkt helemaal niet vegan te zijn. Onderzoekers van Hampshire and Kent Scientific Services controleerden 61 als vegan aangeprezen producten. Maar liefst 24 daarvan (39%) bevatten toch eieren of melk. De onderzochte producten waren onder andere vegan chocolade truffels, pizza’s, burgers, muffins en wraps.

Door de verkeerde etikettering krijgen consumenten die er bewust voor kiezen geen dierlijke producten te eten, onbewust toch iets van dierlijke producten binnen. Verkeerd etiketteren is onethisch, maar het kan bovendien gevaarlijk zijn voor mensen met een voedselallergie voor dierlijke producten.

Een survey van de Chartered Trading Standards Institute onder 2.000 Britten toonde aan dat 76% van de respondenten denkt dat vegan betekent ‘zonder enige dierlijke toevoeging’ en dat 85% van de mensen met een melkallergie denkt dat ze veilig vegan voedsel kunnen eten, ondanks dat er tot nu toe geen wettelijke definitie voor ‘vegan’ bestaat.

In het VK en de EU zijn er wel drempelwaardes voor sporen van gluten, maar niet voor ingrediënten afkomstig van dieren. Op dit moment moeten fabrikanten maar bij 14 stoffen of producten die allergieën kunnen veroorzaken, de aanwezigheid op het etiket vermelden met vetgedrukte tekst of andere indicatoren.

Dat kan beter. Het gebrek aan regelgeving kan een aanzienlijk risico vormen voor mensen die last hebben van een melk- of schaaldierallergie. Dat zijn 1 op de 6 mensen in het VK volgens Forbes (onterecht, 1 op de 6 Britten heeft een vorm van voedselallergie). Als dat niet gebeurt, kan het zelfs fataal aflopen.

Maar ook in Nederland is de allergeneninformatie nog niet altijd perfect. Uit eerder onderzoek bleek dat dat 46% van de 157 mensen met een allergie die keurig rekening hielden met allergenenlijstjes, toch last kregen van allergische reacties.
  • Deel
Druk af