Eén op de drie als vegan geafficheerde producten in de Britse supermarkten blijkt helemaal niet vegan te zijn. Onderzoekers van Hampshire and Kent Scientific Services controleerden 61 als vegan aangeprezen producten. Maar liefst 24 daarvan (39%) bevatten toch eieren of melk. De onderzochte producten waren onder andere vegan chocolade truffels, pizza’s, burgers, muffins en wraps.
Door de verkeerde etikettering krijgen consumenten die er bewust voor kiezen geen dierlijke producten te eten, onbewust toch iets van dierlijke producten binnen. Verkeerd etiketteren is onethisch, maar het kan bovendien gevaarlijk zijn voor mensen met een voedselallergie voor dierlijke producten.
Een survey van de Chartered Trading Standards Institute onder 2.000 Britten toonde aan dat 76% van de respondenten denkt dat vegan betekent ‘zonder enige dierlijke toevoeging’ en dat 85% van de mensen met een melkallergie denkt dat ze veilig vegan voedsel kunnen eten, ondanks dat er tot nu toe geen wettelijke definitie voor ‘vegan’ bestaat.
In het VK en de EU zijn er wel drempelwaardes voor sporen van gluten, maar niet voor ingrediënten afkomstig van dieren. Op dit moment moeten fabrikanten maar bij 14 stoffen of producten die allergieën kunnen veroorzaken, de aanwezigheid op het etiket vermelden met vetgedrukte tekst of andere indicatoren.
Dat kan beter. Het gebrek aan regelgeving kan een aanzienlijk risico vormen voor mensen die last hebben van een melk- of schaaldierallergie. Dat zijn 1 op de 6 mensen in het VK volgens Forbes (onterecht, 1 op de 6 Britten heeft een vorm van voedselallergie). Als dat niet gebeurt, kan het zelfs fataal aflopen.
Maar ook in Nederland is de allergeneninformatie nog niet altijd perfect. Uit eerder onderzoek bleek dat dat 46% van de 157 mensen met een allergie die keurig rekening hielden met allergenenlijstjes, toch last kregen van allergische reacties.
Door de verkeerde etikettering krijgen consumenten die er bewust voor kiezen geen dierlijke producten te eten, onbewust toch iets van dierlijke producten binnen. Verkeerd etiketteren is onethisch, maar het kan bovendien gevaarlijk zijn voor mensen met een voedselallergie voor dierlijke producten.
Een survey van de Chartered Trading Standards Institute onder 2.000 Britten toonde aan dat 76% van de respondenten denkt dat vegan betekent ‘zonder enige dierlijke toevoeging’ en dat 85% van de mensen met een melkallergie denkt dat ze veilig vegan voedsel kunnen eten, ondanks dat er tot nu toe geen wettelijke definitie voor ‘vegan’ bestaat.
In het VK en de EU zijn er wel drempelwaardes voor sporen van gluten, maar niet voor ingrediënten afkomstig van dieren. Op dit moment moeten fabrikanten maar bij 14 stoffen of producten die allergieën kunnen veroorzaken, de aanwezigheid op het etiket vermelden met vetgedrukte tekst of andere indicatoren.
Dat kan beter. Het gebrek aan regelgeving kan een aanzienlijk risico vormen voor mensen die last hebben van een melk- of schaaldierallergie. Dat zijn 1 op de 6 mensen in het VK volgens Forbes (onterecht, 1 op de 6 Britten heeft een vorm van voedselallergie). Als dat niet gebeurt, kan het zelfs fataal aflopen.
Maar ook in Nederland is de allergeneninformatie nog niet altijd perfect. Uit eerder onderzoek bleek dat dat 46% van de 157 mensen met een allergie die keurig rekening hielden met allergenenlijstjes, toch last kregen van allergische reacties.
Als de productiegronden voor vegan voedsel bemest worden met dierlijke mest van gehouden dieren,
Is het dan nog vegan?
Dit gekir doet mij sterk denken aan kerken die al eeuwenlang andere kerkstromingen keer op keer voorhouden dat alleen zij den Bijbel juist interpreteren en het ware geloof belijden.
Frank Eric, als jij bijvoorbeeld chocolade vegan wilt noemen mag dat van mij, maar het is zelfs vrijwel onmogelijk te garanderen. Dat je dat niet weet, is geen probleem. Het zal voor 99,9% van Nederland gelden. Vandaar je gedachte dat het clickbait is. Mij fascineert de vraag wiens probleem dat is: het 'jouwe' of dat van ons allemaal? Ik vrees het laatste.
#4 Dick, kop: Vegan vaak helemaal niet vegan, is toch populistische clickbait? Leest als 'Vegan vaak volstrekt geen vegan' oid.
Zal wel met de algemene stand van zaken in Nl te maken hebben.
Ik werk bijna twintig jaar in de vegetarische, vegan, plant-based wereld. Ik ken geen bedrijven die bewust fouten maken. Ik ken enkele bedrijven die onbewust (gebrek aan kennis) fouten maken.
Maar er zijn ook weinig richtlijnen als het gaat om vegan (overigens ook allergeen vrij).
Idem voor plant-based.
Plant-based wordt vaak gehanteerd: meer dan 90% plantaardig.
Vegetarisch mag duidelijk zijn (maar hoe zit het met kleine sporen van bloed of dierlijke cellen?)
Echter bestaat geen (NL of EU) wetgeving voor allergenen die als kruisbesmetting in voedingsmiddelen aanwezig kunnen zijn. Wij gebruiken daarom de methodiek die in Australië is ontwikkeld. Deze methode wordt ook geaccepteerd door de meeste multinationals en retailers. Je zou een vergelijkbare methode kunnen inzetten voor de aanwezigheid van dierlijke kruisbesmetting in vegan (al is die aanpakt veel te streng dan).