Hiernaast een doodgewoon yoghurtje. Van een doodgewoon merk. Toch zul je zo'n yoghurtje - het smaakt romig in plaats van zuur en mager - in Nederland zelden aantreffen.

Wel vind je bergen yoghurts met smaakjes. Zelfs de betere yoghurts - Heida en Weerribben - hebben tegenwoordig smaakjes. Met beide yoghurtmakers had ik het afgelopen jaar over hun yoghurts. Nederlanders willen die zure, dus hebben zij die zurige. Konden ze dan niet die lekkere romige maken, die je zelf ook thuis kunt maken? Jawel, en misschien vonden die zelf eigenlijk ook wel heel lekker, maar niemand vraagt erom en dus maken ze die niet.

Nogal wiedus. Als niemand het kent, vraagt ook niemand erom. Nu hebben dus ook de toppers 'smaakjes' en lijken ze op al die andere waarmee de zuivelrekken met hip gekleurde bakjes bij onze grootkruideniers al uitpuilen.

Belgen boffen. Daar is Danone van velours wel te koop, naast een stel concurrenten die ook zoiets maken. Zalig zacht romig. Bijna zoetig, zonder dat er suiker aan te pas komt. Daar doe je zelf wat fruit - of jam natuurlijk - in en je hebt iets geweldigs. Kan geen gekeurd Hollands yoghurtje tegenop. Of'ie nou opgeleukt is met bosvruchten (smaakt meestal naarzeep), met aarbeien (gelukkig staan ze op het pak zodat je dat je aan aardbeien moet denken als je die smaak in yoghurt met zo'n plaatje proeft), peren, abrikozen, vanille of weet ik wat. Maar die hoef ik helemaal niet. Het is veel te veel. Ik wil een lekkere romige yoghurt zonder gedonder. Voor mij is die van het schaap de lekkerste. Zo ongelofelijk romig. Daar wil je helemaal niks in of bij. Dat bederft de pret van zoveel genot.
Maar ik zeur niet; het hoeft geen schapenyoghurt te wezen. Die Danone zou al mooi zijn.

Het zuivelschap staat vol, maar ik heb geen keuze.

Stelling: winkels barsten van de producten, maar bieden vaker dan je lief is te weinig keuze.

Is het culigezwam? Tranen van een verwende krokodil? Ik denk het niet. Wie kan bijv. het verschil proeven tussen cervelaatworst en 'Nederlandse' salami? Tussen achterham, schouderham en Yorkham? Of tussen chips met uien en chips met lenteuitjes? Tussen biefstukworst en ossenworst? Of tussen ....


Dit artikel afdrukken