De Nederlandse varkensboer Adriaan Straathof, alias 'de grootste varkenshouder van Europa', krijgt waarschijnlijk een algeheel bedrijfsverbod opgelegd in Duitsland. Dit voorjaar deden politie en de regionale milieudienst een inval in zijn stallen te Gladau (Oost-Duitsland), een voormalige communistische staatsboerderij. Straathof Holding heeft zo'n 25 bedrijven in Europa (Nederland, Duitsland en Hongarije) en produceert alleen al in Duitsland 1,5 miljoen biggen per jaar, schrijft het FD.

Politie-inval
Deze week verscheen er in het Duitse blad Stern een reportage over de aangetroffen wantoestanden. Waar dierwelzijnsorganisaties daar al jaren aandacht voor vragen, zijn het dit keer politiefoto's. Op grond hiervan heeft de Duitse justitie Straathof nu een beroepsverbod opgelegd. Dat houdt in dat hij zijn boerderijen moet sluiten of verkopen en geen dieren meer mag houden. Straathof is volgens zijn woordvoerder hiertegen in beroep gegaan, in afwachting waarvan de rechtbank uitstel heeft verleend.

Het is niet de eerste keer dat Straathof met justitie in aanraking komt: 'Naast dierenleed zijn er bovendien klachten over stankoverlast', schrijft het FD, zowel in Nederland als Duitsland.

Noodzakelijke schaalvergroting
Straathof streeft naar 'groot' omdat hij ervan overtuigd is dat schaalvoordelen de enige manier zijn om te overleven. Hij bouwt zijn varkensstallen overal volgens hetzelfde patroon en hanteert eenzelfde werkwijze, waarbij de milieuregels (stankoverlast) niet altijd gerespecteerd worden. Dat patroon herhaalde zich toen hij uitbreidde naar Duitsland en Hongarije met steeds meer en grotere stallen. In 2011 wijdde Brandpunt een documentaire aan hem met de titel 'De Varkensfabriek'. Verder houdt Straathof zich liever ver van de publiciteit.

Fotocredits: politie-inval bij Straathof, fotoreportage Stern
Dit artikel afdrukken