En dat is nou pech.
Nagemaakte vleesachtige structuren van plantaardig materiaal zijn een huzarenstukje van geavanceerde levensmiddelen- en smaaktechnologie. Juist bewuste consumenten zijn daar niet zo van gecharmeerd. Ze vallen nu nog voor de voordelen van vegavlees. Het is goed is voor de planeet en vriendelijk voor dieren. Je hoeft ze niet rot te laten leven en dood te maken. Dat is winst, leren we van kranten, radio en TV.
Wie zo eet, verdient een extra stedentripje met Ryanair.
Maar hoe gaat het verder?
Ik keek onlangs een video waarin de Amerikaanse voedingsgoeroe en levensmiddelentechnoloog Mike Adams uitlegt hoe het zit. Van verwerkte bonen en granen gemaakte vleesproducten noemt hij pure toxines producerende chemie; anders valt er niets lekker vlezigs van te maken. Daarnaast vernielen, volgens Adams, zulke nepproducten de natuur vanwege de milieu-impact door het glyfosaatgebruik dat achter de bonen en granen schuilgaat. Bovendien buiten patenten ook boeren nog eens uit.
De technologie die nodig is om een boon of tarwekorrel te telen en naar vlees te laten smaken, maakt vega megabewerkt.
Foute boel volgens Adams.
Wie naar hem en zijn volgers luistert begrijpt dat kant-en-klaar vegavlees heel wat anders is dan bijvoorbeeld hummus, gemalen erwten (goddelijk lekker trouwens van goede fabrikanten). Dat is geen ‘ontaard’ product.
Kunnen we in de komende jaren op meer van dit soort boodschappen van goeroes rekenen? Reken maar.
Willen ook beleidsmakers door met minder vlees? Reken ook maar van yes, want er is niet genoeg.
Hoe los je dat op? Vegavlees gaat er nog een decennium over doen om een marktaandeel van nog lang geen 10% te halen. Denk het eens anders. Meng 40% GMO- en MSG-vrije plantaardige verdunning door echt gemalen vlees. We organiseerden ooit een blinde proeverij waar de beste variant beter uit kwam dan echt vlees. Morgen ben je voor de planeet al vier keer zo ver als over 10 jaar. Met een stukken natuurlijker product.
Deze column verscheen afgelopen week in de printeditie van De Levensmiddelenkrant.
Update 22:03 uur: uit een aantal reacties werd me duidelijk dat lezers kunnen denken dat ik Mike Adams volledig serieus zou nemen. Dat is niet het geval. Wel neem ik de invloed op de publieke opinie van mensen zoals hij serieus.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@21 ik dacht dat we er al uit waren dat voor dit advies van je kennis en ontwikkeling benodigd is.
Zoals de enorme culinaire capaciteiten van Nick Trachet ! Die culinaire tradities hoog houdt - deelt - met veel kennis en smaakvolle originaliteit. Net zoals moderniteiten, wereldkennis. Alle dank voor al je (mij) inspirerende jarenlange bijdragen Nick. Vive La Belgique. Daar kunnen we hier een ambachtelijk puntje aan zuigen.
Nu nog de politieke zet,
Ik lees en lach er net over op facebook, van een bericht door een aantal franstalige gastronomen: nepvlees is eigenlijk hetzelfde als alcoholvrij bier: iets om af te kicken, meer niet.
Het nieuws komt via een discussie over vega carpaccio: een vleesloze carpaccio is onzinnig: carpaccio verwijst exclusief naar de rauwe kleur van volwassen rundsvlees (cfr. de schilder Carpaccio).
#20
Frank, het blijft simpel. Eet wat je lekker en gezond lijkt.
'Alles-eters' moeten dat met respect voor natuur en dier doen.
'Eters met spijswetten' moeten dat ook doen.
Het enige verschil is, dat 'Spijswetters' claimen een hoogstaander ethiek te volgen, en
vanuit een pseudo 'religieuze' zendingsdrang derhalve de 'alleseters' veroordelen.
Ook dat mag, want valt analoog aan religie onder de Vrijheid van Eetkeuze.
Mijn advies aan vega's en vegetariers:
Eets smakelijk en gezond en bewaar je ethische verhevenheid voor jezelf.
Zou Confucius ook zeggen..
ps een voorbeeld nog over pasta: lasagne is echt lekker met in oregano, thym en rozemarijn gebakken rul gehakt. Ik heb het ook geprobeerd met vega gehakt.... redelijk maar toch niet helemaal zo lekker - kon net zo goed of beter zonder. Met knapperig gebakken stukjes boekweitkorrel/ fijn bebrokkelde walnoten , speciale kaas (en zalm) wordt het echt apart. Vergeet die kant en klare lasagnes! (en gebruik ipv die kant en klare sausjes kant en klare goedkope gezeefde tomaten uit een pak en eigen kruiden... een veel betere boterbechamelsaus met dragon en geroosterd mosterd/fenegriekzaad ofzo is ook in no time gemaakt)
Hoe komt het dat het culinaire bewustzijn ontbreekt.... terwijl dat heel goed kan? Ook toen ik een drukke baan had probeerde ik eten voor mijn gezin zo goed mogelijk te organiseren (mijn partner had andere kwaliteiten ;). Een prioriteit in tijdsbesteding, die zichzelf terugbetaalde. Keuzes en Kennis. En in het Buurmannen geval: een meer bewuste volgende generatie. Als ik dat als simpele ouder kan... kan er heel wat meer bereikt worden. Intussen genietend van gerechten en gezonde gebakjes die mijn kids kunnen klaarmaken waar ik nooit opgekomen zou zijn.... *gebakjes maken heb ik meestal gemeden…. behalve soms een grote koek/taart.... maar die ik nu voorgeschoteld krijg sta ik helemaal achter.... zelfs soms als heerlijke gedeeltelijke vleesvanger met die boekweit, bonenmeel en noten die mn jongste dochter gebruikt ;) Gezond snoepen. VOEDINGSEDUCATIE maakt CREATIEF. Vega? een keuze die mijn dochter gemaakt heeft. Maar niet op fast food manier.
ps Hans Pollemans : over Indiaas gesproken, is een van mijn favoriete lamsvleesbereidingen diverse Indiase Curry's (zeker die curry in De Koog van lokaal lamsvlees). Zo onweerstaanbaar lekker... en zooooo totaal niet te imiteren met kunstvlees. Lamsvlees is niet duurder dan ongefermenteerde soja vleesvervanger van de Vegetarische Slager (bij de Turk).... dan weet ik wel wat ik prefereer….
Deze hele kant en klare vegasnackhype is te ridicuul haast voor woorden. Bewust goede keuzes die hierin best wel mogelijk zijn (zoals Falafel) zijn er niet voor de onwetenden. De omgekeerde Wereld... in essentie beschouwd. Maar dat was kant en klaar snacken al geworden hier (in de Mediterranee snacken ze traditioneel met noten, pitten en vruchten tussendoor... deels ook prima 'vleesvervangers'... voor wat die term waard is). De wetenschappelijke basering voor de gezondheid van de soja vega vleesvervangers ontbreekt compleet. Integendeel.
Maar ik wil niet al te fel zijn tegen die fab vleesvervangers... hoe belachelijk ook (niet altijd) in culinaire context. Zolang er geen ongefermenteerde soja en chemie is gebruikt wil ik niet negatief zijn.... behalve over de prijs en - het al decennia durende algemene - gebrek aan culinaire creativiteit en inzicht ;) Een aantal producten kan ik best wel waarderen... 2-6 maal per jaar.
Overmacht is echter nooit goed. Als er zoveel culinairs en praktisch uit het oog verloren wordt....
Iedereen is in staat om geweldige gerechten te maken zonder kant en klaar (ook in 15 minutes of korter), het gaat om de instelling en kennis.