Dat was reden voor onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen (UvA) om na te gaan of kweekinsecten (denk aan sprinkhanen, wormen, vliegenlarven en kevers) - een nog amper gereguleerde teelt - contaminanten, technische taal voor vervuiling en onveilige stoffen, bevatten. Ze keken vooral naar hormoonverstorende eigenschappen, zoals persistente organische verontreinigende stoffen (POP's), weekmakers en brandvertragers (FR's).
Onder begeleiding van professor Adrian Covaci deden dr. Giulia Poma en haar collega’s onderzoek naar de verontreinigingsniveau's van deze stoffen in eetbare insecten. In vijf Europese en drie Aziatische landen bestelden ze voor menselijke consumptie gekweekte sprinkhanen, kevers, vlinders, libellen en andere insecten. De dieren werden uitgebreid geanalyseerd, onder meer met gas- en liquid chromatografie-massaspectrometrie.
De onderzoekers constateerden dat de chemische besmetting sterk varieerde, afhankelijk van de soort, het productieproces en het land van herkomst. Niettemin vonden ze het niveau van vervuiling "over het algemeen laag en vergelijkbaar met andere veelgebruikte dierlijke producten”.
”Als we de resultaten vergelijken met de toelaatbare waarden, kunnen we concluderen dat het risico op schadelijke gezondheidseffecten door blootstelling aan de geanalyseerde organische stoffen via consumptie van de geanalyseerde insectensoorten onwaarschijnlijk is”, zegt Poma.
We vroegen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na of insecten inmiddels als een normaal levensmiddelen kunnen worden gezien. De kleine beestjes golden immers tot voor kort als een novel food. Een aantal is inmiddels toegelaten als gangbaar voedsel. Er zijn nog geen specifieke eisen ten aanzien van contaminanten. Het onderzoek van de UvA lijkt aan te geven dat die niet nodig zijn.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Your scientists were so preoccupied with whether they could that they didn't stop to think if they should."
#6, waarom zouden mensen kippen moeten eten? Een onderliggende vraag hierboven, lijkt mij, is of je insecten kan eten. Met het oog op een toekomst die er anders uit kan zien. Hoeft niet hoor, maar je kan je er ook wel mee bezig houden.
Insecten voor humane consumptie... Waarom zouden mensen kippenvoer moeten eten?
In deze gevaarlijke tijden kan je insecten beter massaal kweken om even massaal in de nog overgebleven natuur uit te zetten zodat de vogelstand mogelijk wat kan opkrabbelen.
Al dik 10 jaar opereren mijn partners de grootste food algen fabriek van Nederland. Uiteraard in een gesloten reactor. Buiten kweek kan alleen voor energie of geef.
Dan Novel Food. Ook voor andere ingrediënten en groente fruit soorten lopen we daar tegenaan. Een dossier indienen kost snel meer dan een miljoen, en je conculega profiteren er ook van.
Mijn voorspelling. Insecten in food gaan niet doorbreken. Misschien tzt het eiwit isolaat.