0
Fotocredits: 'Black soldierfly', Brian Gratwicke, via Flickr CC BY 2.0

Flash VoedselketenAmerikaanse vleesverwerker stapt in Hollandse insecten

De Brabantse insectenkweker Protix en de Amerikaanse multinational Tyson Foods stappen in een strategische partnerschap.

Tyson Foods is één van de grootste vleesproducenten ter wereld. Het bedrijf heeft een minderheidsbelang genomen in de Nederlandse insectenkweker. De investering levert Protix €55 miljoen op.

Tyson wil de larven van zwarte soldatenvliegen die Protix kweekt inzetten als grondstof voor diervoeders. Daarom starten de twee bedrijven een joint venture. Ze gaan samen een fabriek in de Verenigde Staten bouwen.

Deze overeenkomst is een belangrijke mijlpaal voor Protix en versnelt de ambitie van het bedrijf om de wereldwijde bruto-omzet te laten groeien tot ongeveer € 1 miljard in 2035 door middel van internationale partnerschappen. Protix is al een Nederlands succesnummer dat miljoenen aan investeringen heeft binnengehaald om grootschalig insecten te kweken.

Protix wil ook eiwitten voor humane consumptie produceren. Tyson lijkt daarin mee te willen gaan. Het zou een opvallende stap zijn, omdat Westerlingen cultureel gruwen van insecten. Dat is een van de redenen waarom insecten als diervoeder worden ingezet om groenafval te verwaarden door er eiwitrijk veevoer van te maken ter vervanging van importsoja. In de VS is soja als grondstof voor veevoer ruim voorhanden, maar moet verduurzaming door het opwaarderen van reststromen nog op gang komen.

Foodbusiness - Vleesgigant Tyson neemt deel in Nederlands Protix - Nieuws Vlees & Eiwit, 23 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.