Vind je het ook niet aandoenlijk hoe productontwikkelaars altijd maar weer hun best doen om ergens een gezellige naam op te plakken? Daar wordt enorm over nagedacht hoor. Ik stel me voor hoe er een brainstormdag wordt ingelast over wat te doen met een zak met 97% aardappelen, zout, paprika, gedroogde glucosestroop, kruiden, dextrose, suiker, zetmeel (aardappel-, maïs-), ui, knoflook, smaakversterker E621, anti-klontermiddelen E470B-E551, plantaardige olie (zonnebloem), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, Arabische gom), specerijen, maltodextrine, specerijenextract, kruidenextract en aroma.

Geen gemakkelijke opgave, nee, tot een pientere marketingmedewerker ineens een briljante ingeving krijgt: ‘Toscaanse aardappelpartjes!’ Het gaat feitelijk om ‘rood-groen gespikkelde aardappelpartjes met smaakversterker en kruidenextract’, maar dat bekt natuurlijk niet lekker. Toscaans wel. Jaaa, roept het hoofdkantoor tevreden, dát klinkt smakelijk!

In Toscane hebben ze geen flauw idee wat Toscaanse aardappelpartjes zijn, maar de gemiddelde Nederlander denkt meteen aan zon, aan glooiende heuvels, aan een horizon vol pijnbomen, aan zo’n leuke Italiaan met een Fiatje 500 die lekker een glaasje voor je inschenkt terwijl hij ‘ciao bella’ lacht. Zucht. Helemaal als het hier guur en nat is, dan snak je naar een plukje Toscaanse vreugde. En koop je uit arren moede een zak voorgekookte aardappelpartjes-met-een-smaakje.

Zullen we dat eens lekker zelf doen? Met typisch Toscaanse ingrediënten, zoals rozemarijn, en olijfolie natuurlijk. Daarmee maak je in een handomdraai geurige, ach welja, laten we zeggen Toscaanse aardappeltjes. Voor de gemakskok heb ik zelfs nog extra argumenten: de aardappels hoeven niet te worden geschild en ook niet voorgekookt. In de oven worden ze helemaal vanzelf knapperig, dus ook daar hoef je geen moeite voor te doen. Helemaal dolce vita.

Recept:
Nodig voor 4 personen:
- 1 kilo aardappels
- paar takjes verse rozemarijn
- 1 knoflookteen
- scheut olijfolie
- 1 theel grof (zee)zout

Verwarm de oven voor op 220°C. Boen de schil van de aardappels schoon onder de kraan. Snij ze in de lengte in dunne parten. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Ris de rozemarijnnaalden van de takjes en hak ze iets kleiner. Pel de knoflookteen en hak fijn. Strooi rozemarijn en knoflook over de aardappels, samen met een ferme theelepel grof zout. Sprenkel er een scheut olijfolie over, niet te zuinig. Hussel nu de aardappels door elkaar tot ze bedekt zijn met een filmpje olie. Met je handen gaat het makkelijkst. Laat in het midden van de oven in ± een half uur bruin en knapperig worden. Schep tussentijds een keer om.

Lees meer van Karin op haar website KokenmetKarin.nl

Fotocredits: Koken met Karin
Dit artikel afdrukken