In januari, februari en maart 2021 kunnen de Europese vissers een kwart van hun quota aan tong, schol en haring opvissen. Dat geeft de vissers in ieder geval een "beetje zekerheid in onzekere tijden", zei minister Carola Schouten.

Normaliter besluit de EU in december over de vangstquota van het hele volgende jaar, op basis van wetenschappelijk onderbouwde adviezen van de internationale, onafhankelijke visserijonderzoekorganisatie ICES.

Dit jaar is alles anders. Niet alleen is het visdossier een heikele kwestie in de brexitonderhandelingen, ook de coronacrisis speelt een grote rol. Als gevolg van de coronamaatregelen konden de vissers dit jaar minder afzetten naar de horeca en hebben ze hun quota voor 2020 niet volgevist. Vandaar dat Nederland een verzoek heeft ingediend om ICES te laten adviseren of een deel van de quota naar 2021 over te hevelen. Mits de vispopulaties dat toestaan, uiteraard. Het verzoek is door de Europese Commissie overgenomen.

Britse wateren
Wáár de vissers hun netten mogen uitwerpen, is ook nog niet duidelijk. In de brexit-onderhandelingen weegt het visserijdossier zwaar. De Britten houden vast aan het buitensluiten van de Europese vissers uit de Britse wateren; de Europese vissers vrezen het verlies van toegang tot de visrijke Britse wateren. Tel daarbij op dat de Britten het leeuwendeel van hun zelf gevangen vis naar de EU exporteren en de vis die ze opeten grotendeels uit de EU importeren en een nieuwe Kanaaloorlog ligt op de loer. Om te vermijden dat die nu al losbarst - de Britten hebben de marine al opgelijnd - zullen de vissers zich het eerste kwartaal aan de EU- en internationale wateren houden.

Noorse wateren
Ook de Noren liggen dwars. Zij dreigen zowel Britse als Europese vissers de toegang tot hun wateren te ontzeggen, zolang er geen 'trilateraal' akkoord ligt tussen Noorwegen, Groot-Brittannië en de Europese Unie. Noorwegen maakt geen deel uit van de Europese Unie, maar wel van de Europese interne markt. "Als we op 1 januari geen akkoord hebben bereikt, zullen we de economische visserijzones van Noorwegen niet openstellen voor schepen uit de EU en Groot-Brittannië," zei de Noorse visserijminister Odd Emil Ingebrigtsen vorige week, aldus ESM. "We kunnen ook niet verwachten dat Noorse schepen toegang krijgen tot hun (EU- en Britse) zones voordat er een overeenkomst is gesloten."

Volgens minister Schouten wordt er de komende weken met Noorwegen en Groot-Brittannië besproken of Europese vissers "ook in hun wateren hun quota kunnen opvissen".

EU-wateren
De Nederlandse vissers zijn vooralsnog tevreden. "Wij zijn hier content mee," zegt Pim Visser, directeur van visserijorganisatie VisNed in het AD. "Dit geeft zekerheid en zorgt ervoor dat vissers in de EU-wateren straks in ieder geval gewoon kunnen blijven vissen".
Dit artikel afdrukken