Lieve Kiezer,

Ede is Food-gemeente nummer 1. Vandaar dat ik mij als raadslid uit Ede geroepen voel om de landelijke politieke discussie over voedingsadviezen even te beslechten. De overheid geeft voedingsadviezen alsof ze een Fyra aan het bestellen zijn. Je weet wel, die hoge snelheidstrein, lieve kiezer, die deed het helemaal niet. De ambtenaar die deze trein besteld heeft, die had helemaal geen technisch verstand van treinen. Hij heeft gewoon de goedkoopste besteld, maar goedkoop is duurkoop, lieve kiezer, dat bleek maar weer. Miljoenen zijn verspild, maar voor een trein is dat allemaal nog tot daar aan toe. Met haar voedingsadviezen verspilt de overheid de 17 miljoen lichamen van haar onderdanen, en dat is nog veel erger. Daarbij hebben we het nog niet eens over geld: de zorgkosten die gemoeid zijn met het dieetadvies van het Voedingscentrum, daar kun je wel 20 Fyra´s voor bestellen. Het komt omdat de overheid geen technische kennis heeft van voeding.

Er zijn als het ware katholieken en protestanten in de voedingsleer, lieve kiezer
'Katholieken en protestanten in de voedingsleer'
De overheid zou gewoon de wetenschap moeten volgen, als het gaat om een goed voedingsadvies. Maar de wetenschap is verdeeld. Er zijn als het ware katholieken en protestanten in de voedingsleer, lieve kiezer. De een is heilig overtuigd van de ene hypothese, de ander is heilig overtuigd van precies het tegendeel. Zo geloofden katholieken in de voorbestemming, en protestanten geloofden dat je zelf invloed hebt op hoe je leven verloopt. En allebei tegelijk dat gaat niet, lieve kiezer. Het is het éen of het ánder. In de voedingsleer heb je wetenschappers die vinden dat je weinig vet moet eten, en zeker geen verzadigd vet, dat denkt het Voedingscentrum ook. Je moet “mager” eten, en allerlei producten waar het vet uit gehaald is, zoals magere melk. En er zijn wetenschappers die vinden dat je weinig koolhydraten moet eten en zeker geen suiker (suiker is ook een koolhydraat), maar juist wel dat verzadigde vet. Veel roomboter, volvette boerenkaas, en lekkere rauwe ham met een wit randje.

En dan heb je nog The Green Happiness, dat zijn als het ware de atheïsten
'Atheïsten'
En dan heb je nog The Green Happiness, dat zijn als het ware de atheïsten. Die vinden dat je allebei niet moet eten, geen vet en geen koolydraten, maar dat is een beetje extreem, lieve kiezer. Laten we die even buiten beschouwing laten, het is gewoon een beetje ver gezocht.

Maar moet je nou koolhydraten eten, of moet je nou verzadigd vet eten?? Dat is de kwestie. De hypothese over dat verzadigd vet juist wel gezond is, die is nog vrij nieuw. Het Voedingscentrum gelooft dat nog niet. Die adviseren nog mager. Maar dat is echt wetenschappelijk achterhaald. Je moet verzadigd vet durven eten. En weinig koolhydraten. Er is nu een boek van Hanno Pijl van de Gezondheidsraad, professor op het UMC Leiden, en diëtiste Karine Hoenderdos die met zo´n dieet mensen met diabetes type 2 van de insuline af hebben gekregen. Het is een goed dieet voor iedereen, ook voor mensen zonder diabetes type 2. Want bijna iedereen, behalve de mensen van The Green Happiness, eet te veel koolhydraten. Ze komen om in de suiker en zoete troep, en het Voedingscentrum sust ze in slaap.

Als je het niet gelooft, kun je het gewoon zelf uitproberen. Veel mensen voelen zich gewoon beter als ze weer verzadigd vet gaan eten. Je hoeft geen professor te zijn om dat vast te stellen, lieve kiezer.

Kriegel
Ik wordt echt een beetje kriegel van het Voedingscentrum, als zij The Green Happiness zoveel kritiek geven, want ze zijn zelf geen haar beter. Vind maar eens een diëtist in Nederland die verzadigd vet durft te adviseren. Diëtisten zijn zelf probleem nummer 1, want ze volgen het voedingscentrum. Volg Karine Hoederdos, of volg Connie Hoek. Voor de rest weet ik niemand, je kunt op de deur van de diëtist niet lezen of die “katholiek” of “protestant” is, mager of volvet.

In Ede gaan we dit anders doen, let op mijn woorden. We zijn niet voor niks Food-gemeente nummer 1 in Nederland. We gaan weer lekker ouderwets aan de volvet
In Ede gaan we dit anders doen, let op mijn woorden. We zijn niet voor niks Food-gemeente nummer 1 in Nederland. De naam van onze gemeente, Ede(n), klinkt alsof we een Green Happiness dieet volgen, maar niks is minder waar, we gaan weer lekker ouderwets aan de volvet. Die vereniging van huisartsen, die kunnen we mooi bestoken met het boek van Hanno Pijl. Ik ruik een foodproject in Ede. En diëtisten, die zijn gewoon voorgoed verloren, laat die zelf hun magere rommel maar eten.

Je Irene van de Voort, volslank, gezond en fit raadslid in Ede.

Op Twitter ontspon zich vervolgens een 'erg grappige' discussie waarbij meerdere Edese raadsleden zich lieten horen:
Dit artikel afdrukken