De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) roept vandaag boeren op hun voorraad kunstmest goed in te gaten te houden en verdachte plotselinge kopers te melden.

'Substantieel dreigingsgevaar'
De groeiende stroom Syriëgangers, maar vooral de aanslagen in Parijs en Kopenhagen hebben er voor gezorgd dat het dreigingsniveau voor terrorisme in Nederland tot 'substantieel' is opgetrokken. Dat is het op één na hoogste niveau.

Omdat kunstmest nitraat bevat kan het gebruikt worden voor het maken van doe-het-zelf bommen. De NCTV waarschuwt dan ook voor potentiële terroristen die in Nederland op zoek zijn naar kunstmest. Die is bij boeren gemakkelijk te stelen.

'Verdachte situaties melden'
Binnen Europa is een nieuwe verordening van kracht geworden die kunstmesthandelaren verplicht 'verdachte situaties' te melden, schrijft Boerderij.

De Nederlandse wetgeving wordt op dit moment zodanig aangepast dat alle transacties gemeld moeten worden die chemische stoffen betreffen waarmee explosieven gemaakt kunnen worden. Dat zijn bijvoorbeeld naast nitraathoudende kunstmest ook waterstofperoxide en salpeterzuur.

De meldplicht geldt nog niet voor boeren. Daarom roept de NCTV ook hen op alert te zijn en verdachte situaties te melden bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën. Te denken valt aan 'onbekenden die kunstmest willen kopen bij een boer of kunstmesthandelaar. Zeker wanneer ze op zoek zijn naar kunstmest met een hoog nitraatgehalte, zich zenuwachtig gedragen en niet goed duidelijk kunnen maken waar ze de kunstmest voor willen gebruiken is er aanleiding om melding te maken. Ook wanneer er kunstmest gestolen of verdwenen is, moet dit gemeld worden. NCTV adviseert om de voorraad van kunstmest en andere chemische stoffen goed in beeld te hebben, zodat ook inzichtelijk is als er mogelijk iets verdwijnt. De verdwijning van kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld een zak kunstmest of een jerrycan waterstofperoxide kan al verdacht zijn', zo citeert Boerderij.

Fotocredits: 'wet bags of fertilizer', nbreazeale
Dit artikel afdrukken