Met het oog op Moederdag voert Varkens in Nood campagne tegen het kraamhok voor zeugen. Daarin kan het moederdier nauwelijks bewegen. Stallenbouwers hebben er ooit voor gekozen omdat varkens anders hun biggen doodliggen.

Volgens Varkens in Nood moeten boeren nu massaal aan een ander hok dat bekend staat onder de naam Pro Dromi.

Varkens in Nood verkoopt dat hok met een plaatje van moeder met 4 jongen en 4 melkgevende tepels. Een varken heeft er twaalf maar krijgt volgens Varkens in Nood 15,9 kleintjes.

Verplichten
Varkens in Nood vraagt je het plaatje als een kaartje aan staatssecretaris Van Dam te sturen als je ook vindt dat dat het Pro Dromi hok er moet komen voor alle varkensmoeders in Nederland. Van Dam zou dat moeten verplichten.

Die afbouw lukt alleen als we boeren de ruimte geven zich commercieel te onderscheiden. Hogere kosten voor een straks niet meer onderscheidend hok, jagen de boer nog verder op stang
Onderscheid
Een aantal boeren heeft het hok al en probeert er onderscheid in commerciële zin mee op te bouwen; het zijn hoogstwaarschijnlijk boeren die behoren tot de twee à drie honderd overblijvers in Nederland die de thuismarkt gaan bedienen.

Als Van Dam zou besluiten tot een verplicht Pro Dromi-hok voor iedereen, is hun onderscheid meteen verdwenen.

Een advertentieverkoper weigerde het beeld als advertentiemateriaal. Varkens in Nood schrijft: Eén van de advertentie-aanbieders zei: “Als het nou een varken in een kraamkooi was geweest, was het wat anders, maar een mens is echt te choquerend.”

Is dit plaatje te confronterend of is het gewoon de verkeerde actie op het verkeerde moment?

Afbouwen
Mijn antwoord: dit is dom, want slecht getimed. Varkens in Nood zou er beter aan doen Van Dam te vragen de varkensstapel in Nederland wat te helpen afbouwen door een flink aantal boeren in problemen te helpen stoppen. We maken veel te veel varkens.
Die afbouw lukt alleen als we boeren de ruimte geven zich commercieel te onderscheiden. Hogere kosten voor een straks niet meer onderscheidend hok, jagen de boer nog verder op stang.
Dit artikel afdrukken