Uit alle aanmeldingen selecteerde de vakjury 39 genomineerden. Tussen 13 december en 16 januari kunnen consumenten hun favorieten kiezen via de stemwebsite.

"We doen met twee inzendingen mee. Naast met de repen noten en zaden, zijn we genomineerd met muesli fruit en veggie. Dit laatste is een krokante muesli met wortel, abrikoos, haver, zonnebloempitten, dadels en lijnzaad. Deze ontbijtgranen bevat 50% minder koolhydraten dan vergelijkbare producten en zijn vezel- en eiwitrijk. De voedingswaarde van TastyBasics-producten is optimaal, omdat onze producten, inclusief deze muesli, geen bewerkte grondstoffen bevatten.”

Gemakkelijk voedzaam
“TastyBasics maakt gezond eten gemakkelijk door dagelijkse producten, die voedzaam en verzadigend zijn, te introduceren. Wij vinden dat de gemiddelde voedingswaarde per calorie omhoog moet om een gezondheidsstap vooruit te maken. Een hogere voedingswaarde betekent langer een voller gevoel en daardoor minder ‘snaailust’ tussendoor.”

“Bewerkte grondstoffen met een hoge concentratie aan calorieën verlagen de gemiddelde voedingswaarde van het huidige voedingspatroon. Bij bewerking worden de essentiële voedingstoffen afsplitst en daarmee de koolhydraten en dus calorieën juist geconcentreerd. Naar schatting minimaal de helft van de dagelijkse calorie-inname komt van bewerkte grondstoffen. Dat is rond de 1.000 kcal per dag aan lege calorieën. Groente en fruit scoren hoog in voedingswaarde per calorie. Wil je deze lege duizend calorieën per dag vervangen door groene en fruit, dan zou je er kilo’s van moeten eten. Dat is een onmogelijke opgave.”

“Producten van TastyBasics, zoals onze muesli en repen, met onbewerkte peulvruchten, noten, zaden en volkoren graan zijn wel een haalbare manier om voeding met lege calorieën te vervangen. Ze vormen de basis voor een gezond eetpatroon; geen lege calorieën maar echte voeding.”

We denken echter dat we als branche samen de maatschappij een enorme dienst kunnen bewijzen door een gezond aanbod aan te bieden
Samen naar gezonder
“In onze whitepaper Binnengeslopen koolhydraten: de olifant in de eetkamer concluderen we dat het stoppen met bewerken van grondstoffen tot lege calorieën de grootste stap voorwaarts is naar gezonde voeding. De constatering dat de huidige voeding juist voorsorteert op steeds minder gezonde jaren, doet velen, ook ons, pijn. Ook de oprichters en veel medewerkers van TastyBasics werken al jaren in de voedingsbranche en hebben deze ongezonde ontwikkeling lang niet gezien.”

“Het bewerken van grondstoffen is gemeengoed geworden. We zijn met zijn allen een doodlopende weg in geslagen. We moeten omdenken en onze productie anders inrichten. Wij als boodschapper moeten voorbereid zijn op verontwaardigde reacties uit de industrie en distributie. Dat begrijpen we. We denken echter dat we als branche samen de maatschappij een enorme dienst kunnen bewijzen door een gezond aanbod aan te bieden. Dat vergt een brede transitie. Door voor een onbewerkt gezond aanbod te zorgen, maken we elke gevarieerde keuze van de consument tot een gezonde keuze.”

Breng je stem uit

Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Dit artikel afdrukken