Het CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten, is bang dat het gebruik van mondkapjes het respect van consumenten voor de aanderhalvemeter-regel en andere veiligheidsmaatregelen in supermarkten teniet zal doen. Volgens CBL-directeur Marc Jansen ligt veronachtzaming van de regels in de supermarkten op de loer. Hij doet zijn uitspraken op Distrifood.

Jansen: "Dat het gebruik van mondkapjes verplicht gaat worden in het openbaar vervoer, kan invloed hebben op de situatie op de winkelvloer. Als supermarktsector stonden we aan het begin van de 1,5-metermaatschappij en die afstand moet gewaarborgd blijven. We houden ons hart vast dat meer klanten een mondkapje gaan dragen en daardoor een soort schijnveiligheid gaan ervaren. Je bent ook bang dat sommige mensen agressief worden, omdat ze denken dat het niet meer nodig is de regels in acht te nemen. Of we daar op kunnen anticiperen? Het enige wat je kunt doen is de regels blijven herhalen."

De facto zegt Jansen dat samenleving en overheid alert moeten zijn op de functie van supermarkten in het dagelijks leven. Er komen iedere dag veel mensen samen.

Uit het vele nieuws over het SARS-CoV-2-virus dat Covid-19 veroorzaakt en de woorden van infectieziekten-experts van de afgelopen maanden, mag worden afgeleid wat er kan gebeuren als het publiek niet langer probeert overdracht maximaal te voorkomen. Denkbaar is dat supermarkten zich ontwikkelen tot hotspot voor hernieuwde uitbraken. Daarbij komt ook nog dat de aerosole overdracht via miniscule deeltje van SARS-CoV-2 die in de lucht blijven hangen, een vooralsnog evenmin te onderschatten risicofactor is.

In het gesprek met het blad voor winkeliers zegt Jansen tevens dat groothandels na de opening op 1 juni van de horeca, mogelijk weer moeten sluiten voor het consumentenpubliek. Toen in maart de coronacrisis leidde tot hamstergedrag en overbezette winkels pleitte het CBL voor opening van de groothandels voor consumenten. Daarmee stond de supermarkten nieuwe concurrentie toe. Als het leven weer terugkeert naar het nieuwe normaal en geopende horeca, moet een nieuwe modus worden gevonden.
Distrifood - CBL huivert voor effect mondkapjes - Distrifood
  • Deel
Druk af