De Waalse regering beloofde in 2019 de horeca te verplichten om gratis water te schenken. Maar de regering trekt deze belofte in. "Gratis bestaat niet: iemand betaalt er op een gegeven moment altijd voor,” zegt de Waalse minister van Economie, Willy Borsus.

De bronwaterbedrijven zijn blij met het besluit. De horeca is goed voor ongeveer 30% uit van hun totale inkomsten aan gebotteld water, legt Philip Buisseret uit. Hij is secretaris-generaal van het Koninklijk Verbond van de industrie van Waters en Frisdranken (VIWF). Wel mogen horecabedrijven zelf een keuze maken en alsnog gratis water aanbieden. "De etablissementen die gratis water willen aanbieden, kunnen dat uiteraard doen", zegt Borsus. De klant hoeft niet verplicht een dure fles water te bestellen, maar mag ook een karafje gemeentepils vragen of aangeboden krijgen.

In bijvoorbeeld Spanje zijn bars en restaurants sinds vorig jaar wettelijk verplicht gratis kraanwater te geven als klanten daarom vragen. Die verplichting is er ook in andere andere Europese landen. Nederland hanteert geen wetten of regels over het serveren van kraanwater.
  • Deel
Druk af