De promotie van het programma loopt geweldig: het nieuws staat er vóór de uitzending al bol van. Onderwijl weigert de redactie van Zembla commentaar aan de bedrijven die door de uitzending van het programma getroffen zullen worden.

Gisteren haalde Zembla al alle koppen met het nieuws dat Nederland "poepvlees" eet, vandaag is het nieuws dat het sterrenvlees dat je koopt 'gewoon' industrievlees is. De in zwaar financieel weer verkerende varkensslachters van Vion zouden frauderen.

Foodlog vroeg experts in de vleesindustrie of het denkbaar is dat er gefraudeerd kan worden met het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Zij achten dat 'relatief gemakkelijk'. Het Beter Leven Kenmerk blijkt niet te worden gesteund wordt door een streng contrôlesysteem dat garandeert dat het stukje vlees in de verpakking die je bij de super koopt ook inderdaad van een gelukkig varken was.

Na de paardenvlees- en andere affaires die Nederland - en Europa - achter de rug heeft is het wantrouwen nu compleet. De burger moet denken 'we krijgen poepvlees met sterrenfraude toe'. Onderwijl weigert de redactie van Zembla nadere inzage in de feiten om de posities van zijn informanten te beschermen.

Ook wij weten niet wat er aan de hand is en kunnen alleen maar peilen: stel dat je vanmiddag naar je vertrouwde Jumbo, AH of Jan Linders gaat, neem je daar je sterrenkarbonaadje mee of laat je het dit keer toch maar liggen vanwege de poep en fraude?

Fotocredits: Mercado Central, uitsnede, Benjamin Thompson

-- POLL --

Ik koop even geen vlees bij Nederlandse supers meer

Dit artikel afdrukken