In de Nederlandse Randstad praten we over stadstuinbouw, terwijl we om de hoek van de stad in het Westland bulken van de kassen die niet weten hoe ze wat daar groeit kwijt kunnen. Toch is er een hippe elite die graag uit eigen stad wil eten en daar dik voor betaalt.

Achterstandswijken
Daarnaast hebben we het in Nederland over stadstuinbouw voor mensen uit achterstandswijken. Die kan hen helpen minder dik te worden door ze minder energierijk eten te laten eten en hen te gaan laten houden van hun zelfverbouwde spullen. Dezelfde hippe spullen kosten hen vrijwel niets.
Beide totaal van elkaar verschillende gebruikersgroepen van stadstuinen kom je in Nederland tegen in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam.

Krottenwijken
De achtergestelde groep blijkt ook in de krottenwijken van Managua in Nicaragua voor te komen. Daar eten de mensen rijst, maïs en tortillas. Anders is er niet voor de armen. Ze worden er niet eens moddervet van, want er is te weinig te eten. Verse groenten en fruit zijn financieel totaal buiten hun bereik. Een eigen moestuin brengt daar verandering in en zorgt dat ze een gevarieerder menu binnenkrijgen. Daarover schrijft TAZ.

Zoals wij stadstuinbouw willen doen in achterstandwijken, zo werkt krottentuinbouw in andere delen van de wereld op een verrassend vergelijkbare manier. Het laat mensen beter eten binnen hun budget. Bovendien blijkt ook in de krottenwijk de 'tuin' de plek te zijn waar mensen elkaar ontmoeten en hun sociale cohesie onderhouden.

Mooi, maar de mest
De krant laat een krottenbewoner aan het woord die haar vroegere zandwoestijntje heeft omgetoverd in een moestuin. Ze eet er zelf goed van en slaagt erin het nodige naar de markt te brengen waardoor ze zelfs haar maandinkomen bijna verdubbelt. Wellicht verkoopt ze zelfs aan rijke stadsbewoners, zodat ook haar groenten ook voor sociale cohesie door de bevolkingslagen heen zorgen.

Er moet nog wel wat opgelost worden. Voor de bemesting zorgen de mensen zelf, schrijft TAZ. Dat komt deels ook van mensen zelf. Helemaal ongevaarlijk is dat niet vanwege vervelende darmbacteriën en wormen, maar ook Chinezen doen het al duizenden jaren op precies dezelfde manier.

Fotocredits: Bidonville, lucianf
Dit artikel afdrukken