Trots meldde staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer dat een innovatieve schimmel het gebruik van gif in de landbouw kan verlagen.

Het ministerie schreef het zo: Een speciaal micro-organisme is het nieuwe wapen tegen insectenplagen in de glastuinbouw. Nederland heeft de primeur met de nieuw ontwikkelde ‘Pandora neoaphidis’ schimmel die op een natuurlijke manier de oogst beschermt en onschadelijk is voor mens en milieu. Vandaag plaatste staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken de eerste kweekpot met deze schimmel in de kas van paprikakweker Van der Spek. Hiermee gaf de bewindspersoon de aftrap voor een serie pilots duurzame gewasbescherming.

In de pilot worden sluipwespen losgelaten om de ‘Pandora neoaphidis’ door de kas te verspreiden. Met aan hun pootjes de (voor hen onschadelijke) schimmel vliegen zij gericht naar door luizen geplaagde planten, waar de schimmel de luizenkolonie doodt. De schimmel is een greep uit de innovaties die in deze serie pilots wordt ingezet.

Staatssecretaris Van Dam: “Landbouw moet natuurlijker, met minder gebruik van gif. Daarom steun ik deze pilots, die helpen om innovatieve groene alternatieven breed inzetbaar te maken. Zo kunnen boeren en tuinders hun oogst op een gezonde en natuurlijke manier beschermen.”


De Kamerleden Helma Lodders (VVD), Jaco Geurts (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) vinden dat de staatssecretaris de taal van milieuorganisaties bezigt. Via Kamervragen willen ze van de staatssecretaris weten of hij of zich wel realiseert dat de Nederlandse land- en tuinbouw zich op achterstand voelt gezet, als de staatssecretaris de term landbouwgif in de mond neemt, in plaats van het woord gewasbeschermingsmiddel dat ook in de wet staat en volgens de vragenstellers meer neutraal is. Zij willen van de staatssecretaris weten of hij van plan is om 'onnodig negatieve framing' te vermijden. Dat meldt Boerderij.

Dit artikel afdrukken