Het ministerie schreef het zo: Een speciaal micro-organisme is het nieuwe wapen tegen insectenplagen in de glastuinbouw. Nederland heeft de primeur met de nieuw ontwikkelde ‘Pandora neoaphidis’ schimmel die op een natuurlijke manier de oogst beschermt en onschadelijk is voor mens en milieu. Vandaag plaatste staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken de eerste kweekpot met deze schimmel in de kas van paprikakweker Van der Spek. Hiermee gaf de bewindspersoon de aftrap voor een serie pilots duurzame gewasbescherming.
In de pilot worden sluipwespen losgelaten om de ‘Pandora neoaphidis’ door de kas te verspreiden. Met aan hun pootjes de (voor hen onschadelijke) schimmel vliegen zij gericht naar door luizen geplaagde planten, waar de schimmel de luizenkolonie doodt. De schimmel is een greep uit de innovaties die in deze serie pilots wordt ingezet.
Staatssecretaris Van Dam: “Landbouw moet natuurlijker, met minder gebruik van gif. Daarom steun ik deze pilots, die helpen om innovatieve groene alternatieven breed inzetbaar te maken. Zo kunnen boeren en tuinders hun oogst op een gezonde en natuurlijke manier beschermen.”
De Kamerleden Helma Lodders (VVD), Jaco Geurts (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) vinden dat de staatssecretaris de taal van milieuorganisaties bezigt. Via Kamervragen willen ze van de staatssecretaris weten of hij of zich wel realiseert dat de Nederlandse land- en tuinbouw zich op achterstand voelt gezet, als de staatssecretaris de term landbouwgif in de mond neemt, in plaats van het woord gewasbeschermingsmiddel dat ook in de wet staat en volgens de vragenstellers meer neutraal is. Zij willen van de staatssecretaris weten of hij van plan is om 'onnodig negatieve framing' te vermijden. Dat meldt Boerderij.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Boeiend voor taalwetenschappers en transitie-monitoren hoe idioom de richtingenstrijd vertolkt. Het doet me denken aan de jaren tachtig toen er een succesvolle lobby is gevoerd om mestvarkens, mestkuikens, mestkalveren en mestvee om te dopen in hun Vlees-equivalent. Omdat het woord afmesten te veel deed denken aan het restantproduct met negatieve waarde. Althans vooral in Noord-Nederland. In het Zuid-Nederlands (Vlaams) gebruikt men bij mijn weten nog volop het woord mestkuikens.
De speechwriter van de staatssecretaris is hiermee gewaarschuwd (of geholpen) ;-)
Nog even navraag gedaan over grondontsmetting tegen aaltjes in de aardappelteelt. Piet heeft grotendeels gelijk, ik liep achter:
"Er mag 1 keer per 5 jaar grond ontsmet worden, maar tegenwoordig met allerlei aparte regels, zoals in stukken van 1 ha en bufferzones van 150 meter rondom en afdekken met folie. Het is nu zo kostbaar dat het alleen in nood gebruikt wordt en in kostbare teelten. In praktijk worden er in aardappelland bijna alleen nog granulaten gebruikt om de opbrengst te verzekeren, maar dat doodt niet de nematoden."
Ik kreeg deze info van de NVWA.
Piet: worden er dan al geen nematicides (tegen aaltjes) meer gebruikt in de aardappelteelt?
#22 Zijn er nog boeren die grondontsmetting toepassen in aardappelen? (Is dat al geen heel lang achterhaald verhaal?)
De echte gifpieper is uiteraard de Bildtstar (ook een Fries ras, net als Bintje)! De rassen die de bioboer teelt en niet tegen phytophtora mogen worden bespoten en niet in ontsmette grond geteeld vanwege AM worden vrijwel niet gekocht en gegeten. De consument wil een gifpieper! Maar zal dit nooit en te nimmer in een enquete toegeven! Dat blijkt pas in zijn koopgedrag, zoals niet alleen bij aardappels natuurlijk, maar, zeg maar gewoon, bij vrijwel alles, want nichemarkten en nichemensen zijn er nog altijd ook, enkele procenten vh totaal dan!