Of je nou op zoek bent naar een kado, een fles voor jezelf of in een restaurant zit, bijna iedereen heeft er wel eens last van. De dienstdoende sommelier is soms heel behulpzaam, maar kan je ook in verlegenheid brengen door je een fles te adviseren die je veel te duur vindt. Apps brengen uitkomst.

Corkscrew
De app Corkscrew van de Tsjech Matt Gertner heeft een database voor wijn en eentje voor eten. Naar eigen zeggen vormen deze samen een unieke zoekmachine om wijn en spijs te combineren. De app zou dan ook 'slimme' sommelier zijn.

De start-up van Gertner werkte samen met sommelier Matt Day die 15.000 wijnen rangschikte op basis van hun zuren, alcoholgehalte, resterende suikers en fruitigheid. Daarna categoriseerde hij de wijnen in smaakprofielen. De smaken wees hij vervolgens weer toe aan gerechten en combinaties van gerechten. Dat deed Day volgens eigen zeggen niet subjectief, maar op basis van 'wetenschap'. "We zijn in staat om voldoende goede combinaties te vinden tussen een willekeurig gerecht en een willekeurige wijn", aldus oprichter Gertner.

Corkscrew is zowel voor thuisgebruik als voor gebruik in restaurants. Software 'schraapt' de inhoud van de menu's en wijnkaarten van de website van restaurants. Jij geeft aan wat je besteld, de app stelt je de meest bijpassende wijnen voor op kleur en prijs. Op dit moment is nog maar beperkt aantal restaurants in Londen aangesloten bij de app, maar de start-up wil snel uitbreiden en doorgroeien naar de rest van Engeland én de wereld. Voor thuisgebruik geef je aan welk gerecht je wilt maken, de wijn kun je daarna selecteren op kleur, prijs en hoeveelheid.
In de toekomst wil Corkscrew gepersonaliseerde aanbevelingen kunnen doen op basis van eerdere keuze en de keuzen van mensen die ook jouw smaakvoorkeuren hebben. Maar daarvoor moet de app eerst duizenden gebruikers hebben.

Gepersonaliseerden.
Die vele gebruikers heeft de app Vivino al, naar eigen zeggen al 21 miljoen. Bij deze app maken gebruikers foto's, de software herkent het label automatisch. Gebruikers kunnen de wijn beoordelen of zoeken naar wijnen waar ze deze kunnen kopen. De database bevat inmiddels meer dan 300 miljoen etiketten.

WineStein
Een app die lijkt op Corkscrew is de Nederlandse app WineStein, vorig jaar gestart bij Hoogvliet, in mei landelijk gelanceerd. Ron Blaauw heeft half november in zijn Ron Gastrobar Paris de papieren wijnkaart vervangen door een tablet met de app WineStein. De software achter de app matcht de gastronomische eigenschappen van een gerecht met die van wijn. Daarbij worden alle ingrediënten, bereidingswijzen en eventuele sauzen en bijgerechten meegenomen. Op basis van al deze gegevens berekent WineStein aan de hand van zelflerende algoritmes een smaakprofiel en adviseert je - onafhankelijk van jouw smaakvoorkeuren - de best passende wijnen

Op naar de volgende keuzestress: welke app past het beste bij jou?
Dit artikel afdrukken