0

Flash Dagelijkse KostChatten met je wijn

Een wijn kiezen uit de tienduizenden wijnen die wijnboeren jaarlijks produceren en die ook nog eens ieder jaar een beetje anders zijn. Het is geen sinecure. De keuzestress slaat toe als je voor het supermarktschap staat of door die wijnverkoper die je met prachtige verhalen in verlegenheid brengt.

Apps als Vivino zagen hier een markt in. De marktleider krijgt concurrentie. Een nieuwe generatie apps is van meet af aan ontworpen om dat met behulp van artificial intelligence (AI) te doen.

Aan de hand van een online wijnquiz genereert AI-software duizenden persoonlijke wijnaanbevelingen. Bij de Amerikaanse app Sippd heten dat "smaakovereenkomsten". Voor elke fles krijg je een "smaakmatchscores". Door te vertellen of die je bevielen wordt het algoritme steeds nauwkeuriger. Met de Noorse AI-aangedreven wijnaanbevelingsapp FinpƄVin kunnen gebruikers zelfs chatten met een wijn om er meer over te weten te komen.

Wijnexperts reageren verdeeld, schrijft de BBC. Waar de een er niet in gelooft, ziet de ander het juist als kans om verbinding met 'de man in de straat' te maken. Waar je misschien verwacht dat een hoogleraar in data ethiek en regulering voordelen ziet, zegt de jonge prof. Sandra Wachter (Oxford) niet voor AI smaaktoepassingen te zijn. Ontdek nou maar lekker zelf wat je lekker vindt en doe dat niet via technologie want dan mis je het genot van je eigen ontdekkingen, zegt ze met zoveel woorden.

Cheers! Can AI help drinkers buy a better bottle of wine?, 27 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.