In de Ondertussen van zaterdag 6 juni en zondag 7 juni vallen mij deze berichten op:

- bij het woord 'guerilla' zullen de meesten van ons geen blije of vriendelijke associaties hebben. Toch is er een guerilla-beweging in Nederland die zich inzet voor blije bijen, bloeiende steden en een grotere biodiversiteit. Met de inzet van bloembommenwerpers en stadsvergroeners wil Guerilla Gardeners binnen 10 jaar bereiken dat alle boomspiegels van Nederland vol bloemen staan en er geen kale strook grond meer te bekennen is in de bebouwde kom. Boomspiegels, wat zijn dat dan? Dat zijn de kale stukken rondom bomen. Volgens Cerian van Gestel, de drijvende kracht achter de Guerilla Gardeners, kun je die prima inzaaien met bloemen. Niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de boom zelf vindt ze. Bovendien draagt meer groen in de stad bij aan minder hitte. Wel inheemse zaden gebruiken natuurlijk, van planten die van nature in Nederland groeien (HetKanWel).

- meer en meer Amerikanen groenten gaan telen. Bij tuincentra zijn de schoppen en cultivators niet aan te slepen en zaadleveranciers kampen met achterstanden. In sommige staten piekte het aantal jachtvergunningsaanvragen en visaktes, terwijl de trends de laatste tijd de andere kant op gingen (The Guardian). Het lijkt erop dat Amerikanen iets te Doe-het-zelven nodig hebben vanwege de lockdown en de economische crisis en grote werkeloosheid die zich direct lieten voelen omdat de VS weinig sociale vangnetten kennen. ModernFarmer schiet Doe-het-zelvende stedelingen te hulp met handzame en praktische tips voor je eigen urban garden op dakterras of balkon.

- op het strand van Scheveningen kun je deze zomer een peukenrapende robot tegenkomen (RTL). De Beach Bot kan dankzij camera's en een detectie-algoritme sigarettenpeuken herkennen en uit het zand oprapen. Graven doet de robot niet, hij moet de peuken echt kunnen zien. Studenten van de TU Delft hopen met de robot mensen bewust te maken dat ze hun peuken niet laten slingeren. Sigarettenpeuken maakten 34% uit van het vorig jaar op het strand gevonden zwerfafval en zijn bovendien schadelijk voor het milieu: de filters bevatten niet afbreekbaar plastic en er lekken schadelijke chemische stoffen uit. Op termijn willen de studenten de robot ook laten praten, zodat hij peukenstrooiende strandbezoekers kan vragen: "Wat is dit? Is dit afval en moet ik het meenemen?"

In België krijgt de horeca een steuntje in de rug: in verband met de coronacrisis verlaagt de regering tot het einde van het jaar de btw in de horeca naar 6% (De Tijd). De btw-verlaging geldt niet voor alcoholische dranken.

In Portugal krijgt 'onze' grutto steun van de Vogelbescherming (Trouw). Portugese natuurbeschermers proberen bij de rechter in Lissabon de bouw van de nieuwe luchthaven Montijo tegen te houden. De aanleg van het vliegveld is voorzien in de natte delta van de Taag, een belangrijke pleisterplaats tijdens de trek van de grutto naar West-Afrika en terug. Het gebied, waar ook andere watervogels fourageren, is aangewezen als Natura 2000-gebied.

Amsterdam blijkt een slangenstad. In de zomer kruipen er duizenden (ongevaarlijke) ringslangen rond. Veel daarvan worden in de loop van het jaar opgegeten door reigers, meeuwen, ratten en katten (Parool). Vrouwelijke ringslangen kunnen wel 1,30 meter lang worden en polsdik. Mannetjes halen maximaal 90 centimeter. De meeste ringslangen die slangenexpert Ingo Janssen ziet, zijn 'formaat schoenveter'. “Mensen denken bij slangen aan gevaarlijke dieren die hoog in de voedselketen staan, maar de ringslang is wat dat betreft een vrij weerloos beest.”

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken