Van Broekhuizen is er voorstander van om met alle partijen die bij keuringen en controles betrokken zijn gezamenlijk te bespreken 'hoe één en ander beter en efficiënter kan worden aangepakt'.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zé, zeker mee eens! Ik zeg ook niet dat de controle op het controle systeem niet nodig is. echter specifiek die kosten zouden voor rekening staat moeten zijn.
Harold, 'vroeger' had je het Productschap dat in- en uitvoerregelingen controleerde. De fysieke controles door de buitendienst medewerkers van het Productschap werden 'op papier' ook nog eens gecontroleerd door de Algemene Inspectie Dienst. Het lijkt mij dat zo'n dubbele controle ook in 2014 nodig is ;-)
Ik geloof ook niet dat die controle op controle betaald wordt door de slachter.
De slachter betaald KDS, de controle daarop is voor rekening staat (of eventueel voor KDS).
Als bij mijn APK keuring mijn auto in de steekproef van de RDW valt, hoef ik die extra keuring toch ook niet te betalen.
Met 'een controle op een controleur' is op zich niets mis lijkt me.
Maar om maandelijkse controles uit te voeren als er niets mis ik, lijkt me zwaar overdreven en inderdaad zeer kostenverhogend.
Gezien het gebrek aan controles op andere plaatsen in de voedsel sector zijn dat dan ook op eens weggegooide uren.
Werkelijkheid: het is een stuk duurder voor de 'overheid' om 100 kleine slachters te controleren in plaats van 1 grote slachter.
En laten we nou - dankzij de culipers en lokale roeptoeteraars - met zijn allen een voorkeur hebben voor rund-, varkens- en kippenvlees afkomstig van een lief keuterboertje die toevallig de neef is van die echte ambachtelijke slager in die hippe Amsterdamse wijk.
Werkelijkheid: Ik schat dat alle zelfslachtende slagers in Nederland ongeveer 1% marktaandeel hebben. De rest van de slagers (>1200) koopt hun vlees gewoon bij de (internationale) vleesgroothandel.
Kortom: het lijkt er op dat consumenten een onrealistische voorkeur hebben als het om de herkomst van vlees gaat. Voer voor een psycholoog. Of voor een journalist die graag rechercheert door een stukje vlees van een ambachtelijke slager te traceren naar de oorsprong.