In het FD erkent directeur Dick van Prooijen dat de gebruikte testprocedures door het bedrijf 'niet volledig' waren.

Dat leidde ertoe dat op gerookte zalmproducten van supermarktketen Jumbo teveel listeriabacteriën werden aangetroffen en er tot twee maal toe een recall nodig was. De NVWA stelde vast dat de controleprocedures niet voldeden en verkortte de houdbaarheid van de zalmproducten in eerste instantie naar 4 dagen. Van Prooijen: "De dwangmaatregel van vier dagen houdbaarheid zou ons einde hebben betekend."

Te korte houdbaarheidstermijn
Nadat Van Wijnen kon aantonen dat het aantal listeriabacteriën ook na 12 dagen binnen de normen bleef, verruimde de NVWA de houdbaarheidstermijn naar 12 dagen, nog altijd minder dan de 21 die voorheen gebruikelijk waren. Van Wijnen kan hierdoor niet aan buitenlandse afnemers leveren.

Werd voorheen dagelijks 18,5 ton aan zalm gerookt, nu verwerkt het bedrijf nog maar de helft hiervan. Van Prooijen verwacht dat de schade van de terugroepactie, waarvoor het bedrijf niet verzekerd is, Van Wijnen een derde van zijn omzet (€45 miljoen) gaat kosten.

Fotocredits: 'Russ&Daughters Smoked Salmon', snowpea & bokchoi
Dit artikel afdrukken