De prijs van een krop ijsbergsla is de afgelopen weken meer dan verdubbeld. Ook de webwinkels zijn uitverkocht.

Slecht weer
De maatregel is het gevolg van de huidige schaarste aan (zomer)groenten. Die komen in deze periode van het jaar uit Spanje en Zuid-Italië. Zwaar winterweer daar leidt tot veel minder aanvoer en schaarste in de schappen. Bij ons in Nederland merken we dat vooral aan de verse spinazie en sla; in Groot-Brittannië eerst trof het weer eerst de courgettes (vandaar: #courgettecrisis) en nu dan ook de sla. De kranten en sociale media laten foto's zien van lege schappen en hoge prijskaartjes.

Ingevlogen sla
Nederlandse supermarkten weten de prijsverhogingen vooralsnog beperkt te houden. Over het algemeen hebben ze per seizoen prijsafspraken gemaakt met hun leveranciers. In het AD zegt VerDi Import zijn inkoopprijzen beheersbaar te houden door naar alternatieven te zoeken in bijvoorbeeld Egypte. De Britten kiezen voor een andere richting. De Daily Mail weet te vertellen dat Spaanse leveranciers sla uit Californië invliegen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Ook de Britse supers Sainsbury en Aldi verkopen liever Amerikaanse ijsbergsla dan geen sla, weet The Guardian. En dat allemaal flink duurder.

Tesco en Morrisons zeggen dat de rantsoenering consumenten beschermt. Ze zijn bang dat anders restaurants en cateraars de schappen leeg komen halen.

Geen paniek
Is er ook in Nederland paniek? We belden even met het CBL, de koepelorganisaties van de Nederlandse supers. Nee, was het antwoord. In Nederland bestaan geen plannen om groenten op de bon te doen. Helaas is het aanbod krap en daardoor wat duurder, maar bescherming tegen opkopers van de laatste kropjes sla is niet aan de orde.
Deze 'zomergroentencrisis' in de winter is vooral een buitenkansje voor de verkopers van diepvries en conserven. Zeker diepvries is zelfs verser dan vers omdat de groenten meteen werden diepgevroren. De prijs is vaak zelfs lager dan vers en het is volop verkrijgbaar. Het CBL meldde ons verder nog: "eet seizoensgroenten, zoals boerenkool en spruiten. Die zijn er volop."
Crisis? Welnee.
Dit artikel afdrukken