Tesco, de grootste Britse supermarktketen, worstelt om zijn verkopen en winst weer op peil te krijgen. Vorig jaar kwam aan het licht dat het bedrijf zijn winstverwachtingen stelselmatig had opgeschroefd. Diverse wisselingen van de wacht in het management, enkele accountants- en overheidsonderzoeken en zelfs strafzaken later, worden de contouren van de aanpak van de nieuwe topman 'Drastic Dave' Lewis duidelijk.

10.000 banen
Dit weekend berichtte de Sunday Telegraph dat Tesco 'tot 10.000 banen gaat schrappen'. Het zou gaan om 6.000 banen op de hoofdkantoren en in de 43 winkels die gesloten gaan worden. De rest van de banen komt op het spel te staan bij een drastische reorganisatie van de manier waarop Tesco zijn winkels beheert - daar zou een tussenlaag personeel verdwijnen.

Maandag wist The Independent een nadere verklaring aan Tesco te ontlokken. De supermarktketen stelt nog te moeten vaststellen hoeveel en welke banen gaan verdwijnen teneinde een kostenreductie van 30% te realiseren. Ook blijkt Lewis £ 250 miljoen per jaar aan kosten te willen besparen.

The Big Four onder druk
De 'Big Four' Britse supermarkten (Tesco, Asda, Sainsbury en Morrison) hebben het afgelopen jaar al duizenden banen geschrapt in een poging teruglopende winsten op te krikken en de dreiging van discounters als Aldi en Lidl te pareren. Asda haalde een streep door 1.360 banen, Morrison volgde met 2.600. Sainsbury's kondigde aan 500 banen te schrappen op zijn hoofdkantoor. Tesco is veruit de grootste supermarkt in Groot-Brittannië, met 310.000 werknemers in 3.330 vestigingen.

Er gloren twee kleine lichtpuntjes aan de horizon. Het aandeel Tesco, dat vorig jaar meer dan 40% moest inleveren, is door het laagste punt heen. Tevens stijgen de verkopen in Groot-Brittannië voor het eerst sinds een jaar weer.

Fotocredits: 'Tesco sunset', Simon Haytack
Dit artikel afdrukken