Marcel Schuttelaar, met zijn bureau Schuttelaar & partners de drijvende kracht achter het Vinkje, wil een Nationaal Voedselakkoord. De zware concurrentie in de keten zou ervoor zorgen dat 'goed eten lijdt onder de prijsdruk'. Daarom moeten we meer gaan eten zoals de natuur dat aankan. "Dat betekent meer groente en minder vlees. Wat je nog steeds ziet, is een afname van de groentenconsumptie en een blijvend hoge inname van te vet en te zout eten. Als je die trend kunt omdraaien, verlaag je ook de milieudruk van de productie." Dat zegt Schuttelaar vandaag in Trouw. Hij deed zijn oproep eind augustus al eerder vanaf zijn eigen website.

Afgelopen week werd vanuit het Westland de gedachte aan een 'echt' Voedselakkoord gelanceerd. Voedselakkoorden houden de komende weken de krantenkolommen vermoedelijk gevuld. Of een nationaal voedingsakkoord onze internationaal georiënteerde voedingsmiddelenindustrie kan helpen de druk uit de keten te halen zal hooguit in de vakbladen een item zijn, zo voorspelt Foodlog alvast.
Dit artikel afdrukken