Marcel Schuttelaar, met zijn bureau Schuttelaar & partners de drijvende kracht achter het Vinkje, wil een Nationaal Voedselakkoord. De zware concurrentie in de keten zou ervoor zorgen dat 'goed eten lijdt onder de prijsdruk'. Daarom moeten we meer gaan eten zoals de natuur dat aankan. "Dat betekent meer groente en minder vlees. Wat je nog steeds ziet, is een afname van de groentenconsumptie en een blijvend hoge inname van te vet en te zout eten. Als je die trend kunt omdraaien, verlaag je ook de milieudruk van de productie." Dat zegt Schuttelaar vandaag in Trouw. Hij deed zijn oproep eind augustus al eerder vanaf zijn eigen website.
Afgelopen week werd vanuit het Westland de gedachte aan een 'echt' Voedselakkoord gelanceerd. Voedselakkoorden houden de komende weken de krantenkolommen vermoedelijk gevuld. Of een nationaal voedingsakkoord onze internationaal georiënteerde voedingsmiddelenindustrie kan helpen de druk uit de keten te halen zal hooguit in de vakbladen een item zijn, zo voorspelt Foodlog alvast.
Dit artikel afdrukken
Afgelopen week werd vanuit het Westland de gedachte aan een 'echt' Voedselakkoord gelanceerd. Voedselakkoorden houden de komende weken de krantenkolommen vermoedelijk gevuld. Of een nationaal voedingsakkoord onze internationaal georiënteerde voedingsmiddelenindustrie kan helpen de druk uit de keten te halen zal hooguit in de vakbladen een item zijn, zo voorspelt Foodlog alvast.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Laten de supermarkten eerst eens beginnen met normale betalingsvoorwaarden ipv 90 tot 120 dagen betalingstermijn. Dit creert totale afhankelijkheid.
Ik begreep dat in het Westlandse voedseldebat het begrip 'health-washing' is gemunt.
Met een voedselakkoord zowel gezondheid en duurzaamheid aanpakken. Ik geef het je te doen. Er is niet veel overeenstemming over wat gezond is noch wat duurzaam is. We hijgen elkaar allemaal na dat we ongezonder en dikker worden. Dit is niet zo. Niet de kwaal maar de boodschap is epidemisch!
Meer groenten eten prima. Maar nog nooit is er zoveel aanbod geweest aan verse groenten en fruit, zowel bewerkt als onbewerkt in de supermarkt. Nederland heeft zo'n beetje het goedkoopste aanbod aan kwalitatief goed eten. Het probleem ligt niet bij het aanbod, maar bij de mens zelf. De meesten eten gewoon teveel in verhouding tussen hun activiteiten. Zo simpel is het (uitgezonderd mensen met bepaalde ziekten).
Zo'n voedselakkoord brengt enkel centen voor Schuttelaar, die bestaat van het opzetten van dit soort compromis/greenwash/polder-processen. Logisch dat ie lobbyed voor een nieuwe grote klus.
Graan duurder maken dan komt er vanzelf minder vlees! (verbied eens wat fungiciden, begint het ook op biologisch boeren te lijken, in de statistiek van Rothamsted zo'n 30% opbrengstverschil) Veeeeel minder vlees.
Dan heb je zo'n nep bureau ook niet meer nodig. Weg met zulke bureaus.
Graan kon wel eens veel goedkoper worden indien we een vrijhandelsovereenkomst met de Oekraïne gaan sluiten, wat Poetin verhoede. Jongens en meisjes van Greenpeace jullie moeten helaas nog wat langer in de Russische goelag zitten, want onze "liberalen" zijn zo zeer in de ricardiaanse heer dat ze niet weten van ophouden. (Zie van der Leeuwlezing in Groningen j.l.) Met zo'n vrijhandelsovereenkomst is het in ieder geval voor de veenkoloniale akkerbouw hier over en sluiten en kunnen er nog meer (melk)veehouders (vlees, immers elk beest in de landbouw wordt uiteindelijk vermoord) naar toe.