Coca Cola kwam recent met een charme-offensief om frisdrank - dankzij New York's burgemeester Bloomberg de vleesgeworden oorzaak van obesitas - weer een sociaal imago te geven. Maar er is nog een lange weg te gaan, zo blijkt.
Buzz Feed Food kwam begin deze maand met een filmpje van nauwelijks meer dan 1 minuut om te laten zien dat de concentraties suiker in andere onderdelen van het menu van buiten de deur etende mensen de kroon spannen. Frisdrank is een lievertje naast een snel broodje. En hou je vast als je ziet wat je blikje bonen voor je caloriebalans doen.
Suiker is overal, want we zijn er dol op. Na het filmpje kun je je afvragen wie de boef is: Coca-Cola en zijn collega fris- en energydrankmakers of al die fabrikanten die hun producten versuikeren omdat wij ze dan lekkerder vinden dan diezelfde producten met aanmerkelijk minder suiker of een zoete smaakmaker?
Dit artikel afdrukken
Suiker is overal, want we zijn er dol op. Na het filmpje kun je je afvragen wie de boef is: Coca-Cola en zijn collega fris- en energydrankmakers of al die fabrikanten die hun producten versuikeren omdat wij ze dan lekkerder vinden dan diezelfde producten met aanmerkelijk minder suiker of een zoete smaakmaker?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tja, als je koolhydraten uit bonen tot de suikers telt kom je wel hoger uit, maar wat ze vooral vergeten is dat er in de bonen zelf, dan tel ik de bruine suiker die er schijnbaar aan toegevoegd zijn even niet mee, alleen de bonen, wel veel koolhydraten zit, maar er zitten enorm veel vezels, mineralen, vitamines enz enz enz in. Vooral overterebare vezels den de hoeveelheid koolhydraten teniet, omdat juist door de vezels het verteringsproces veel langzamer is. Een blikje cola bijv wordt direct verwerkt tot een flinke suikerpiek(glucosestijging), terwijl het met alleen bruine bonen die dus zo enorm gezond zijn uren duurt eer het verteerd is, dus ook de suikers die erin zitten worden heell angzaam door je blod opgenomen.
Waarom vergeten al die 'pipoos' het nu voor het gemak altijd even dat je niet naar de hoeveelheid suiker moet kijken, maar ook wat voor voedingswaarde er nog meer in een product zit? Mcchicken gegeten? 2 uur later honger.........blikje bruine bonen gegeten? 4 uur later pas weer honger, misschien zelfs langer. Kijk maar alleen al naar het havermout artikel, zitten best veel koolhydraten=suiker in, maar hoelang duurt het eer je weer honger hebt?
Zo ook de vergelijking van de muesli met allerlei gezond producten als gedroogd fruit, vezels van de moutsoorten/vlokken enz tegenover mooie felgekleurde rondjes wat alleen bestaat uit wit meel en suiker. Waar zit nou de voedingswaarde?
Ik moet werkelijk altijd zo zuchten met dit soort vergelijkingen.....
Zo te zien gaat het bij de bonen om de suikers. Niet alleen de toegevoegde sacharose, maar het totaal aan fructose en glucose. Even gezocht bij het getoonde blik bonen (lang leve internet), daar staat op het etiket dat het gaat om een 98% vetvrij product, met extra bruine suiker..... Ook de ingrediëntendeclaratie per miniportie kwam in beeld, na enig rekenen kom ik dan op ruim 12% suiker, van het totaal aan ca 25% koolhydraten. Dat is inderdaad meer dan in coca cola, dat (in Nederland?) voor bijna 11% uit suiker bestaat. Dus inderdaad, als je goed zoekt, kan het nog erger dan cola. Het is maar hoe je het brengt.
Daar hebben we de voedingsmiddelentabel voor: http://www.voedingswaardetabel.nl/
Die laat zien dat er in bruin brood weinig suiker zit, en datzelfde geldt voor diverse typen bonen. Beetje raar verhaal dus. Er zit wel degelijk veel suiker is talloze producten waar de meeste mensen het niet van verwachten maar men geeft de verkeerde voorbeelden. Betere voorbeelden zijn ontbijtgranen (cereals), ketchup, vruchtenyoghurt etc.
Vetvrees leidt tot koolhydraatoverdaad.
Niet zo makkelijk als het lijkt, het zijn amerikaanse producten en dan moet ik de ingredientenlijst en/of samenstelling vinden. Sommigen zal wel lukken, anderen wat lastiger denk ik....