Hop is een belangrijk ingrediënt voor bierbrouwers. Nu speciaalbieren in de mode zijn, groeit de vraag naar aromatische hop. Alleen dat zou al voldoende kunnen zijn voor prijsstijgingen, maar de combinatie met ongunstige weersomstandigheden stuwt de prijs van deze hopvariëteiten verder omhoog, schrijft De Standaard.

Sommige aromatische hopsoorten zijn in een jaar tijd zo'n 40% duurder geworden. De sterkste stijgers zijn nodig in de bieren die het meest in de mode zijn. Het hopaanbod volgt meestal met een paar jaar vertraging op de mode en dus de vraag, omdat tussen de aanplant en de eerste oogst anderhalf tot drie jaar zit. Wie een gewilde hopsoort al heeft, kan daarom goed verdienen.

Volgens brouwers is de hopmarkt nog nooit zo instabiel geweest als nu. Omdat hop het duurste ingrediënt van bier is, kan de krappe hopmarkt ook de prijs van bier omhoog jagen.
De Standaard - Hopschaarste kan bierprijs opstuwen
  • Deel
Druk af