Er is een tekort aan hop, het onmisbare ingrediënt voor de bereiding van met name speciaalbier. Kleine brouwers zitten met de handen in het haar. 'Hun' hop is op of schreeuwend duur.

Het afgelopen jaar viel de hopproductie een stuk lager uit dan voorgaande jaren. Dat kwam door de extreem droge zomer, die er ook toe leidde dat het zuurgehalte van de hop lager is dan normaal. Dat zuur bepaalt de bitterheid van het uiteindelijke bier. Aan de specifieke smaak van een speciaalbier komen soms wel 10 tot 20 verschillende soorten hop te pas.

De hopschaarste is vooral een probleem voor het groeiende leger van microbrouwers, die 'hopintensieve bieren' brouwen. Ze krijgen hun bestelformulieren voor bijzondere hopsoorten terug met meldingen als 'niet leverbaar, 'slechte oogst' of een combinatie van beide. "Afhankelijk van de soort is de hop 10 tot 300 procent duurder dan vorig jaar", zegt directeur van Selected Brewing Ingredients Pieter van Rooij in het AD.

Op de hopmarkt is een groot deel (70 tot 80%) van de oogst vooraf contractueel vastgelegd door grote brouwerijen. Nu maar de helft van de verwachte opbrengst geoogst kon worden, vangen de kleine brouwers dus bot. Wil je voorkomen de komende tijd mis te grijpen bij je favoriete speciaalbier, dan is hamsteren misschien nog niet zo'n slecht idee, besluit het AD.
AD - Daar gaat je speciaalbiertje; de hop is op!
Reageer
  • Deel
Druk af