3
Fotocredits: ‘Bierglazen’, Romi

Flash VoedselketenKlimaatverandering bedreigt traditionele smaak bier

In het zuiden van Duitsland rond het dorpje Spalt telen generaties van boeren al eeuwenlang een beroemde hopsoort: Spalter. De smaak maakt het verschil. Helaas gooit klimaatverandering nu roet in het eten. Hitte en droogte gaan niet goed samen met een hopsoort die zich in een milder, vochtiger klimaat heeft ontwikkeld. De hopindustrie in heel Europa heeft last van het veranderende klimaat, maar in Spalt wordt het extra hard gevoeld.

Na een opeenstapeling van ongunstige weersomstandigheden ging de hopoogst in Duitsland vorig jaar scherper omlaag dan ooit tevoren sinds de Tweede Wereldoorlog. Het zou slimmer zijn om op variëteiten over te stappen die beter bestand zijn tegen hitte en droogte. Maar daar zijn brouwers niet blij mee omdat hun bier er anders door gaat smaken. Traditionele variëteiten zoals Spalter zijn gewild bij Duitse brouwers maar ook bij internationale bedrijven zoals Samuel Adams.

Toch zullen boeren waarschijnlijk weinig keus hebben. De teelt van Spalter wordt moeilijker en duurder door de noodzaak om het gewas te irrigeren. Dat is lastig in heuvelachtig land waar het water schaars is. De Beierse regering gelooft er nog in en spendeert €40 miljoen aan infrastructuur voor irrigatie. Volgens bierpuristen is er geen vervanging voor Spalter - klimaatverandering of niet.

New York Times - Germany?s Oldest Hops Thrived for Centuries. Then Came Climate Change., 18 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Rachel van Oostrom
Rachel van Oostrom Redactie Foodlog
  • #3
  • 20 okt '23
  • 15:43

Een daling van 4 tot 18% van de hopoogst, en 20 tot 31% minder alfazuren in de hop. Dat is de impact van het warmere en drogere klimaat op de hopoogst, becijferden onderzoekers op basis van modellen.

Wat betekent dit voor het bier? De alfazuren in hop zijn onder meer verantwoordelijk voor de kenmerkende bittere smaak. Ze hebben ook een antibacteriële werking waardoor bier minder snel bederft. Minder alfazuren betekent dus minder bitter bier (en mogelijk iets minder lang houdbaar bier).

Er zijn natuurlijk oplossingen om de smaak te behouden, schrijft RTL nieuws. De meest simpele: meer hop in het bier verwerken. En op de iets langere termijn, om de optredende oogstverliezen te compenseren: verplaatsen van de productieregio's naar noordelijker gelegen gebieden. Dat is met wijn immers ook aan het lukken.

Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #2
  • 22 sep '23
  • 11:57

Klimaatverandering kan leiden tot biertekorten omdat de teelt van gerst en hop in gevaar komt, waarschuwt de CEO van de Japanse bierbrouwer Asahi, in de Financial Times.

Atsushi Katsuki zegt in de krant dat analyses van zijn bedrijf laten zien dat de opbrengst van het voor bier cruciale gewas gerst omlaag gaat in de komende drie decennia. Afhankelijk van de precieze opwarming (van onder de 2 graden opwarming tot wel 4 graden opwarming) zou de opbrengst in bijvoorbeeld Frankrijk tussen de 10% en 18% achteruit gaan tegen 2050.

De kwaliteit van hop gaat ook achteruit, blijkt uit de analyse. Dat zal bijvoorbeeld leiden tot minder goede hop uit Tsjechië, een grote hopproducent.

Katsuki zegt wel met zoveel woorden tegen de Financial Times dat een hetere aarde ook tot meer bierconsumptie zou kunnen leiden en dus een kans zou kunnen zijn voor het bedrijf. Maar: “Er is een risico dat we misschien niet genoeg bier kunnen maken.”

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 19 sep '23
  • 0:13

Misschien Aronia proberen? Genoeg tannine om de hop te vervangen. Maar misschien begint het bier dan wat op Trappist te lijken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.